Ähtäriläiset yrittäjät Paavo Jaakkola ja Janne Kuoppamäki tekevät työparina nuoren metsän hoitoa ja harvennushakkuita. Parivaljakon ammattitaito on seudulla tunnettua: heidän työjälkeään voi nähdä muun muassa loma-asuntoalueen puistometsissä ja eläintarhan metsiköissä.

Tuoreen puun ja koivunlehtien tuoksu leijailee tuimana keskikesän helteessä. Paksulti ja huolellisesti havutettu ura johdattelee työmiesten luo ensiharvennuskuviolle. Paavo Jaakkola katkoo ja karsii puut traktorimetsäkoneellaan ja Janne Kuoppamäki hoitaa runkojen ja rankojen ajamisen. Molempien työkoneina on metsävarustellut Valtrat. Työ näyttää sujuvan ketterästi.

Jaakkolan koneessa on Kronoksen Gripto 1010 -nosturi varustettuna Nisulan hakkuupäällä.

Uudehkoon nosturiinsa mies on tyytyväinen. ”Ulottuvuus on 10 metriä ja ääriasennossakin nostokyky yli 600 kiloa. Puomin kärkiohjausjärjestelmän vuoksi käytettävyys on erinomainen, uusi järjestelmä nopeuttaa ja sujuvoittaa työskentelyä”, hän kertoo.

Kuoppamäki kerää puut itsevetävällä Patun kärryllä, jonka pyörät on varustettu teloin. Perävaunu kulkee pehmeästi metsässä eikä vahingoita maastoa. Ajourat ovat selkeästi kapeammat kuin isoilla metsäkoneilla.

Jaakkolan ja Kuoppamäen yhden miehen yritysten taustat ovat samankaltaiset – urakointi alkoi muiden maataloustöiden ohella.

Jaakkola asennutti ensimmäisen harvesterin maataloustraktoriin. Talvet kuluivat metsässä ja kesät pelloilla. Ensin hän teki lihakarjan kasvatuksen ohella hoitotöitä vain omissa metsissään, sitten harvennuksia rahtityönä naapureille.

”Eläintenpidosta luovuin, kun metsätyöt lisääntyvät saadessani urakoita Metsänhoitoyhdistys Suomenselältä. Tällä tiellä olen ja töitä on riittänyt jonoksi asti”, Jaakkola kertoo.

Kuoppamäen tausta on samankaltainen. Ajohommat hän aloitti vuonna 2014 ja työmäärän kasvaessa hän päätti luopua lypsylehmistä ja keskittyä metsätöihin. ”Olen valintaani tyytyväinen, sillä hoppua piisaa ja homma toimii parityönä”, Kuoppamäki sanoo.

Lue koko juttu painetusta syyskuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli