Eläinten välityksellä leviäviä tartuntatauteja eli zoonooseja arvioidaan olevan jopa yli 60 prosenttia tunnetuista infektioista. Maailmalla ja meilläkin liikkuu paljon vakavia zoonooseja, joista esimerkiksi listerioosi on levinnyt useammaksi kansainväliseksi epidemiaksi.

Zoonoosien aiheuttajat voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin. Ne leviävät ihmisen ja eläimen välisissä suorissa kontakteissa tai välillisesti vektorien, elintarvikkeiden, rehujen tai veden välityksellä. Vektori voi olla esimerkiksi hyönteinen.

Zoonooseja aiheuttavat bakteerit, virukset, alkueläimet, loiset ja jotkut muut taudinaiheuttajat kuten prionit. Prionivälitteinen on esimerkiksi naudan BSE, joka ihmisellä esiintyy Creutzfeldt-Jakobin tautina.

Suolistoinfektioiden riski kasvaa alueilla, joilla hygieniataso on heikko köyhyyden, valistuksen puutteen tai puhtaan veden niukkuuden vuoksi. Tällaisia alueita löytyy Etelä-Aasiasta, Länsi- ja Pohjois-Afrikasta sekä päiväntasaajan Afrikasta.

Vektorivälitteisten infektioiden riskialueita puolestaan ovat trooppiset eli lähellä päiväntasaajaa olevat alueet sekä subtrooppiset alueet, joita pohjoisella pallonpuoliskolla ovat esimerkiksi Välimeren ja Lähi-idän maat. Rabieksen riskialueita ovat Aasia, Afrikka, Etelä- ja Väli-Amerikka.

”Meillä Suomessa vakavimpia zoonooseja ovat EHEC, puutiaisaivokuume, myyräkuume, listerioosi, rabies ja botulismi”, listaa johtava asiantuntija Saara Salmenlinna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosastolta. Salmenlinna on perehtynyt ihmisillä esiintyviin zoonooseihin samoin kuin laitoksen samalla osastolla työskentelevä epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne.

Rimhanen-Finne nostaa tärkeimpien zoonoosien listaan vielä kampylot ja kryptosporidioosin. ”Kampylot, koska ne ovat yleisimpiä suolistoinfektioita ja kryptosporidioosin, koska raportoidut tapaukset ovat yleistyneet nopeasti”, hän perustelee.

Esimerkiksi listerioosiin kuolee joka viides, pahimpina vuosina jopa joka kolmas selvin oirein sairastunut. Suurimassa vaarassa sairastua ja myös menehtyä ovat immuunipuutteiset iäkkäät, vastasyntyneet ja monisairaat. Terveellä aikuisella ja lapsella listerioosi ilmenee useimmiten lievin oirein.

Listeria aiheuttaa myös epidemioita. Salmenlinna ja Rimhanen-Finne kertovat, että tällä hetkellä selvitellään kansainvälistä listerioosiepidemiaa, jonka lähteeksi epäillään pakastemaissia. ”Aiemmissa epidemioissa lähteenä ovat olleet kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet ja lihahyytelö”, he toteavat.

Lue koko juttu painetusta syyskuun 2018 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli