Suomalainen GrainSense on maailman ensimmäinen kädessä pidettävä viljalaboratorio. Laite toimii vehnän, rukiin, ohran ja kauran lisäksi rypsillä ja rapsilla.

Kompakti mittalaite analysoi siementen valkuaisen, kosteuden, öljy- ja hiilihydraattipitoisuuden noin viidessä sekunnissa. Siihen GrainSense tarvitsee muutaman gramman näytteen, eli noin 60–80 viljanjyvää. Koska näyte on pieni, mittauksia on hyvä tehdä useampi peräkkäin. Näin päästään luotettavaan lopputulokseen. Laite laskee itse mittausten keskiarvon.

GrainSense- mittari yhdistetään älypuhelinsovellukseen bluetooth-yhteydellä. Näin laatutiedot näkee sekä laitteen näytöltä että kännykkäsovelluksesta. Sovellus tallentaa mittaustulokset GPS-paikkatietoineen automaattisesti. Sieltä ne välitetään pilvipalveluun, jossa ne ovat käytettävissä myös tietokoneella. Laatutiedot voi jakaa myös suoraan sovelluksesta tekstiviestinä, whatsapp-viestinä tai sähköpostina. Sovelluksesta on sekä android- että iOS-versiot.

“Viljelijät voivat GrainSensellä mitata viljelykasviensa tärkeimmät laatuominaisuudet nopeasti jo pellolla”, sanoo GrainSense Oy:n toimitusjohtaja Edvard Krogius.

Ennen sadonkorjuuta tehdyn mittauksen ansiosta tietää, mitkä viljaerät voi sekoittaa, ja mitkä erät on kannattavinta pitää erillään. Laatutiedoista on hyötyä myös tilan omia rehuseoksia tehdessä ja tilojen välisessä viljakaupassa.

Lue koko juttu lokakuun 2018 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea koko lehden myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli