Emolehmätila ei ole lintukoto, johon tarttuvat taudit eivät pääse. Niilläkin kuuluu huolehtia tautisuojauksesta, eläinlääkäri Vera Haapala muistuttaa. Yksi syy on maailmalla melko yleiseksi levinnyt Mycoplasma bovis.

Lehmälääkärit.com:in eläinlääkäri Vera Haapala kertoo monta kuvitteellista esimerkkiä, joissa tauti voi jopa huomaamatta levitä: ostat siitossonnin tilalta, jolla on ollut muutama kuukausi sitten ajotulehdusepidemia, kaupallinen kuljetus vie eläimet laitumelle likaisella kärryllä, ja edellisellä tilalla ollut Korona-ripulia, palkattu ulkomainen työntekijä käy kotimaassaan tilalla ja tuo taudin tullessaan, lainaat naapurille ajoneuvoa tai työkalua, ja naapurissa onkin M. bovis, vaikkei sitä tiedetä.

”Tai naapuriin tulee hyvä valokuvaaja ja oma eläimesi käy viereisellä laitumella kuvassa. Ei tule ehkä ajatelleeksi tautiasioita, kun oma eläin kulkee.”

Haapala puhuu sekä ulkoisesta että sisäisestä tautisuojauksesta. Edellisessä estetään tautia tulemasta tilalle, sisäisessä leviämästä tilan sisällä.

Yksi kompastuskohta monella tilalla on lastaustila. Sen voi järjestää melko yksinkertaisestikin, vaikka tekemällä rehupaaleista tai irtoaidoista tilapäisen aitauksen navetan kylkeen. Sen jälkeen ei tarvitse kulkea putsaamattomilla saappailla navetan ja kuljetusauton väliä.

Lue koko juttu lokakuun 2018 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehdet myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli