WiSDOM SEED -piensiemenerotin torjuu kuivurissa taudinaiheuttajia ultraviolettiledeillä. Laitteen ovat kehittäneet varsinaissuomalaiset yritykset LED Tailor Innova7ion ja Arskametalli.

Vilja kiertää kuivurissa ja menee läpi sinisellä valolla valaistusta putkesta. Lopputuloksena on testiolosuhteissa saatu selkeä vähennys viljojen siemenlevintäisten taudinaiheuttajien määrässä.

Vaikuttaa ensikuulemalta foliohattujen jutulta, mutta tekniikka on testattu ja toimivaksi todettu. Laite hyödyntää tarkoin rajattua sinisen valon aallonpituutta, jonka antimikrobiset ominaisuudet on todistettu monissa kansainvälisissä tutkimuksissa.

LED Tailor Innova7ion on vuonna 2014 perustettu fotoniteknologiaan erikoistunut yritys Salosta. Ajatus sinisten ledien käytöstä maataloudessa lähti LED Tailorin Petteri Jauhiaisen ja Luken tutkija Marja Jallin keskustelusta, että jos menetelmä toimii bakteereihin, toimisiko se myös viljan taudinaiheuttajiin.

”Sitä lähdettiin testaamaan, ensin pienillä määrillä ja sitten isommilla. Nyt meillä on tässä toimiva prototyyppi”, tuotekehitysinsinööri Niko Huhtinen LED Tailor Innova7ionista sanoo WiSDOM-rikkaseulaan viitaten. Siinä sinisen valon desinfiointi on yhdistetty Arskametallin rikkaseulaan.

Jo aikaisemmin markkinoilla olleessa Arskan tuotteessa mekaaninen rikkaseula erottelee rikkoutuneita jyviä, rikkakasvien siemeniä ja muita epäpuhtauksia, joita esipuhdistin ei irrota. Laitteen voi sijoittaa joko kuivurin ylä- tai alapäähän.

WiSDOM-piensiemenerottimen voi liittää kaikenmerkkisiin pakettikuivaamoihin. Laitteesta on suurin hyöty niille viljelijöille, jotka eivät käytä kemiallista peittausta. Näin toimivat luomuviljelijöiden lisäksi esimerkiksi pellavan ja tattarin viljelijät.

Lue koko juttu joulukuun 2018 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana pääset lukemaan koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli