Lopen peruna on käsite. Aromäen tilalla ruokaperunaa viljelee jo viides sukupolvi. Männistön veljekset haluavat tuottaa hyvälaatuista ja eri ruokiin sopivaa lähiperunaa.

Perunan viljelyn historia tunnetaan Suomessa hyvin. Kun Pommerin sodassa palvelleet sotilaat toivat mukuloita mukanaan Saksasta, innostuttiin Hämeessäkin perunanviljelystä jo 1770-luvulla peräti seitsemässä eri pitäjässä. Yksi näistä oli Loppi. Viljely paikkakunnalla lisääntyi seuraavalla vuosituhannella, olivathan alueen hiekkamaat jo silloin suotuisia perunan kasvatukselle. Lopen perunan kunniakasta tarinaa jatkavat veljekset Joonatan ja Juhana Männistö, jotka ottivat Aromäen tilan haltuunsa viitisen vuotta sitten.

Aromäen tilalla Tevännön kylässä perunaa nostetaan hyvänä päivänä 300 laatikollista. Yhteen kuution laatikkoon mahtuu 650 kiloa mukuloita. Kaksi riviä nostava ja 7 000 kilon säiliöllä varustettu Grimme-perunannostokone syytää perunoita laatikoihin sumuisesta säästä huolimatta.

”Lopen karkeat hietamaat ja multavat suomaat kasvattavat maan parhaat perunat”, lupaa Juhana Männistö.

Laatu edellä

Perunan viljely Aromäen tilalla alkoi vuonna 1929. Tänä päivänä Männistön Lopen peruna menee kaupaksi enemmän kuin hyvin Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun myymälöissä. Kuluttajat ovat nykyisin entistä vaativampia. He haluavat hyvälaatuista ja eri ruokiin sopivaa perunaa, joka on mielellään lähellä tuotettua.

”Laatu on meillä ykkönen, ja hintakin on laadukkaalla perunalla kilpailukykyinen, kun viljelijän ja kaupan väliltä puuttuvat välikädet. Uudelleen käytettävät pakkausmateriaalit ja lyhyet kuljetusmatkat vähentävät puolestaan hiilijalanjälkeä. Teemme myös yhteistyötä muiden viljelijöiden kanssa, mitä pidämme tärkeänä seudun maanviljelyn elinvoimaisuuden kannalta”, Juhana painottaa.

Tilan kokoa on kasvatettu määrätietoisesti. Perunaa viljellään tällä hetkellä 80 hehtaarilla. Veljeksillä on vahvaa osaamista, sillä Joonatan on opiskellut maaseutuyrittämistä ja Juhana liiketaloutta. Työnjakokin on selvä: Joonatan vastaa peltotöistä ja Juhana varastosta ja markkinoinnista, mutta molemmat huolehtivat laaduntarkkailusta.

Joonatanin puoliso Satu Valkas hoitaa perunatilaukset ja tekee varastolla kaikkia eteen tulevia töitä minkä omalta hevosyritykseltään ehtii. Lisäksi työsuhteessa on yksi työntekijä ympäri vuoden, yksi toiminimellä työskentelevä autonkuljettaja ja kausityöntekijöitä vaihtelevasti erityisesti nostoaikana. Myös veljesten vanhemmat Outi ja Heikki Männistö ovat vielä aktiivisesti mukana perunatilan toiminnassa.

Lue koko juttu helmikuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli