Maidon pitoisuuksien hallinnalla on entistä suurempi rooli maitotilin muodostumisessa, kun Valio muutti koostumushinnoittelua tammikuun alussa. Pitoisuuksia voidaan kasvattaa rajoittuneesti käyneillä säilörehuilla.

Rajoitettu rehun käyminen eli AIV-säilöntä on nopein tapa vaikuttaa maidon pitoisuuksiin.

“Ei riitä, että rehu on säilötty, vaan se tulee säilöä siten, ettei käymistuotteita muodostu liikaa ja sitä kautta vaikuta negatiivisesti maidon määrään ja pitoisuuksiin”, asiakaspäällikkö Risto Välimaa Eastmanilta sanoo.

Viime kesän rehusato jäi paikoin pieneksi. Pulaa karkearehusta ja sitä myötä myös valkuaisesta on. Säilöntä on kuitenkin pääosin onnistunut.

“Viime kesän säilörehut ovat tavallista kuivempia. Säilönnän epäonnistuminen ja ammoniakin muodostuminen on ollut vähäistä. Hapoilla on saatu pudotettua epäonnistuneiden rehujen osuus todella pieneksi verrattuna muihin säilöntämenetelmiin.”

Kun rehua on vähän, on erityisen tärkeä saada säilöttyä jokainen kilo ensiluokkaisesti. Välimaa muistuttaa, että tärkeintä on edelleen panostaa säilörehun satotasoon ja säilönnän parametreihin.

Viime kesän kuivuus lienee ollut poikkeuksellista. Siksi Välimaa ei tuudittautuisikaan ajatukseen, että hyviä korjuukelejä riittää.

“Jos viime kesän rehut alkavat kevättä kohden kuivuuden takia lämpenemään, seosrehuvaunuun voi käyttää tuotetta, jolla ehkäistään seosrehun lämpeneminen. Valkuaisen hajoamisen suhteen ei enää ole tehtävissä enää mitään, mutta lämpenemisen ehkäisyllä säästetään arvokkaita ravintoaineita”, hän muistuttaa.

Lue koko juttu painetusta maaliskuun 2019 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi

Jaa artikkeli