Suomessa lampaat ovat terveempiä kuin missään muussa Euroopan maassa. Meillä ei juuri esiinny vakavia, hankalasti hallittavia sairauksia. Lammastalouden kannattavuus kuitenkin potee alavireisyyttä. Eläinlääkäri Johanna Rautiainen on ottanut elämäntehtäväkseen niin tuottajien kuin eläinlääkäreidenkin lammasosaamisen parantamisen

Lampaalla on yhä helpon eläimen maine. ”Käsitys on täysin väärä. On taitolaji saada lammas tuottamaan. Uuhi pitää ruokkia oikein, sillä vain hyväkuntoinen emä pystyy antamaan karitsoille kasvun ja hyvinvoinnin lähtötelineet”, Lammasmaailma Oy:n eläinlääkäri Johanna Rautiainen korostaa.

Käytännössä se tarkoittaa monen asian oikea-aikaista tekemistä, muun muassa uuhien valintaa ja kuntoluokitusta, kunnostusruokintaa sekä tiineyden seurantaa.

”Kiireisen karitsointiajan ongelmilta voidaan välttyä, kun asiat tehdään ajallaan. Silloin karitsat ovat syntyessään virkeitä, sopivan painoisia ja hakeutuvat omatoimisesti tissille. Oikein ruokitulla, hyväkuntoisella emällä riittää ternimaitoa ja se on hyvänlaatuista”, Rautiainen luettelee hyötyjä.

Jos taas uuhet ovat liian lihavia tai laihoja, se näkyy karitsoiden kunnossa. Heiveröiset karitsat kylmettyvät ja hakeutuvat huonosti syömään, minkä vuoksi lampurilla riittää tutitettavaa ympäri vuorokauden.

”On tärkeää punnita syntyvät karitsat ja seurata niiden kasvua säännöllisin punnituksin. Silloin mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua etunojassa”, eläinlääkäri muistuttaa.

Toinen avaintekijä on sisäloisten ennaltaehkäisy. Loisongelman roihahtaessa pahaksi karitsoiden kasvu hiipuu, mikä näkyy suoraan tulevassa lihatilissä. Loisvaiva heikentää myös eläinten hyvinvointia.

Lue koko juttu painetusta maaliskuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi

Jaa artikkeli