Juuret ylläpitävät kasvien elämää ja lisäävät niiden kasvua. Ne myös louhivat, keräävät ja säilövät ravinteita maasta. Jos juuret ovat kunnossa, kasvukin on kunnossa.
Kasvien tuottamasta biomassasta noin puolet sijaitsee juurissa maan pinnan alla”, kertoo viljelijä ja siemenpakkaaja Jussi Talvitie Lapualta.
Juurien päätehtävä on ankkuroida kasvi maahan. Ne myös ottavat maasta vettä ja ravinteita. Samalla kun juuret kasvavat, ne saavat maassa paljon hyvää aikaan.
Eri kasvilajien juurilla on oma tyypillinen kasvutapansa. Silti olosuhteet vaikuttavat siihen, millaisiksi juuret lopulta kasvavat. Näitä olosuhdetekijöitä ovat esimerkiksi maan kosteus ja happipitoisuus. Myös maan lämpötila, suolaisuus ja maassa olevat haitalliset aineet tai mekaaniset esteet vaikuttavat juurten kasvuun.
Joidenkin ravinteiden puute aiheuttaa juurten vahvaa kasvua, joidenkin heikkoa. Esimerkiksi typpivaje vaikuttaa niin, että juuret kasvavat reippaasti, vaikka kasvin maanpäälliset osat kituvat.
”Jos samaa kasvia kasvatetaan vuodesta toiseen samalla lohkolla, se imuroi aika tehokkaasti kasvualustan tyhjäksi tietyistä ravinteista”, Talvitie sanoo. Tilannetta heikentää, jos kyseisestä ravinteesta on jo luontaisesti niukkuutta. Esimerkiksi Lapuan seudulla tällainen minimitekijä-ravinne on mangaani.
Lue koko juttu painetusta huhtikuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi