Liukkalan luomutilalla keskitytään lypsykarjan hyvinvointiin ja ympäristöasioihin. Kolme ja puoli vuotta vanhassa navetassa on vinokuivikepohja, jolla on edistetty erityisesti eläinten viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Erityisesti jalkaterveys, unenlaatu ja kiimakäyttäytyminen ovat parantuneet.

Vinokuivikepohja luo naudalle laidunta muistuttavat olosuhteet navettaan. Liukkalan luomutilalla Aatu Liukkala ja Titta Malinen haluavat tarjota lypsykarjalleen mahdollisuuden lajinmukaiseen käytökseen valinnoillaan.

Aatu Liukkala jäi vuonna 2010 jatkamaan Liukkalan tilaa Hämeenlinnan Lammille, johon valmistui uusi navetta 2015. Titta Malisella taas on kotitila Hämeenkoskella, jota hän on jatkanut vuodesta 2012.

Tilojen toiminta on yhdistetty niin, että maidontuotanto toteutuu Liukkalassa ja nuorkarja kasvatetaan kolmekuisesta siemennysikäiseksi Hämeenkoskella.

Tilojen lypsykarjat yhdistettiin laajennuksen myötä, jolloin aikuisia eläimiä oli omasta takaa yhteensä 45–50. Sittemmin eläinainesta on kasvatettu sataan yksilöön kahden vuoden aikana. Enimmäkseen eläimiä on lisätty omasta karjasta.

Yrittäjät Aatu Liukkala ja Titta Malinen pitävät kahta tilaa, joiden toiminta on yhdistetty. Kuvassa on mukana tytär Sandra, joka on keskimmäinen kolmesta lapsesta.

Hyvinvoiva lehmä vaatii tilaa

Kahdeksallekymmenelle lypsävälle ja kahdellekymmenelle ummessa olevalle rakennetun navetan lopulliseksi hinnaksi tuli 860 000 euroa arvonlisäverottomana.

Suuri eläinhalli on 1 500 neliömetrin kokoinen, josta lypsävien makuualue vie noin puolet. Laajennuksen hintaan sisältyy myös 320 neliömetrin lypsyasemasiipi, 160 neliömetrin ummikko-osasto, 704 neliömetrin lantala ja pihan asfaltointi.

Tilaa lypsävien puolella on noin 11 neliömetriä eläintä kohti, josta pelkästään makuualuetta on 8 neliömetriä. Makuualueen molemmilla puolilla on kiinteät lantakäytävät ja ruokintapöydät.

”Ei tämä ratkaisu vie sen enempää tilaa, kuin parretkaan. Makuutilaa on enemmän, koska täältä puuttuvat kaikki välikäytävät ja parsirakenteet”, Titta tuumaa.

Lue koko juttu touko0kuun 2019 painetusta Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli