Ensi vuonna jo viidesosan julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta pitäisi olla luomua. Viime vuosina lähellä tuotettua ruokaa on alettu arvostaa eri puolilla maailmaa. Muuramen kunta on löytänyt keinot tarjota lähi- ja luomuruokaa.

Muuramen kunnassa on tehty poliittinen päätös, että kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan mahdollisimman paljon kotimaista ruokaa. Käytännössä kotimaiset raaka-aineet tulevat pääosin lähialueelta. Tuontituotteita ovat oikeastaan vain osa hedelmistä, osa kalasta ja riisi, josta osa korvataan ohralla.

Käytössä on kuuden viikon ruokalista. Kalleinta ruokaa edustavat Päijänne-pyörykät, jotka valmistetaan korpilahtelaisen kalastajan lahnamassasta. Lahnoja jää särkiverkkoihin, ja nyt ns. roskakalasta on jalostettu terveellinen ruokalaji.

”Olemme muokanneet kuuden viikon listaa niin, että siellä on kaksi puuropäivää, reseptiikkaa on muutettu samoin kuin ruoan valmistustapoja, jotta budjetti kestää kalliimpiakin vaihtoehtoja”, ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti sanoo.

Muuramelaisten koululaisten ja päiväkotilasten lihakeiton raaka-aineet löytyvät lähiseudulta. Kuva: Ilja Saralahti.

Lähiruoka tulee ammattikeittiöön mahdollisimman suoraan eli tilaus lähtee sähköpostilla ja tuottajat tuovat tuotteet suoraan keittiölle. Liharaaka-aineissa ei pihistellä. Limousine- ja angus-tiloilta ostetaan satunnaisesti jauhelihaa ja juhliin makkaraa. Tämän vuoden alusta myös pyttipannun nakit ovat lähiruokaa. Hampunsiemenet korvaavat jauhelihaa kasvisruoassa ja niitä ripotellaan salaattiin.

Lähiruokaa on myös härkäpapu, joita käytetään kasvismakaronilaatikkoon. Paikallinen ohra korvaa riisiä ja sitä käytetään yhdessä speltin kanssa puuroihin. Kaikki päiväkotilasten puurohiutaleet ovat lähellä tuotettua luomuvehnää, -ruista tai -ohraa.

Puuron päälle pistetään oman alueen mansikoita ja pensasmustikoita ja salaattiin ripotellaan viinimarjoja.

Toiveitakin tuottajille Saralahdella on. Muuramen ruokapalvelut käyttää esimerkiksi porkkanaraastepäivänä noin 100 kiloa porkkanaa eli 20 säkillistä.

”Ammattikeittiöissä on harvoin kuorimakoneita, joten toivottavasti läheltä saisi jatkossa kuorittuna ja pestynä porkkanoita. Toivoisin myös kuutioitua ja siivutettua sipulia tuoreena ja pakastettuna.”

Lue koko juttu painetusta toukokuun 2019 Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli