Syksy saapuu Balkanille

Maatilan Pellervon lukijoille räätälöity maatalousalan opinto- ja virkistysmatka suuntautuu syksyllä Balkanille, Bosnia-Herzegovinaan. Vierailemme paikallisilla maatiloilla ja pikkukylissä, tapaamme paikallisväestöä ja tutustumme heidän elämäänsä. Banovicin kaupungissa olemme kaupungin vieraana ja meille esitellään maaseudun paikallishallintoa.

Bosnia-Herzegovinan rikas historia avautuu nykyelämän lisäksi tutuksi Maatilan Pellervon lukijamatkalla. Kuulemme ja näemme, mitä tapahtui Jugoslavian dramaattisessa hajoamissodassa ja tutustumme sitä seuranneeseen jälleenrakennustyöhön. Lisäksi tutustumme maan pääkaupunkiin Sarajevoon ja historialliseen Mostariin. Matkanjohtajana on koko matkan ajan Pirjo Sehic, joka on pitkään työskennellyt Bosniassa ja tuntee maan historiaa, kulttuuria ja nykypäivää. Erityisasiantuntijana matkalla on suomalainen monipuolisesti Bosnian tunteva ja siellä asuva Heikki Wala.

Matkaohjelma

14.10. Matkapäivä, Sarajevo

Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä klo 11.30. Terminaali 2, jossa matkanjohtaja Pirjo Sehic odottaa matkalaisia. Lennämme Istanbulin kautta Sarajevoon kello 13.25–16.50 ja 19.20–20.15. Lennon aikana on ruokatarjoilu. Sarajevossa siirrymme tilausbussilla keskustahotelliimme, Hotel Bosnia ****. Siellä meitä odottaa illallinen ruokajuomineen.

15.10. Sarajevo tutuksi, maatilavierailu

Aamiaisen jälkeen tutustumme oppaamme kanssa Sarajevon kaupunkiin, sen historiaan ja nykypäivään. Vierailemme eksoottisessa vanhassa kaupungissa, tutustumme sodanaikaiseen tunnelimuseoon, joka toimi turvareittinä kaupungin ja ulkopuolisen maailman välillä. Olympiastadion on meille tuttu mm. Matti Nykäsen huippusuoritusten ansiosta vuoden 1984 talviolympialaisissa. Vierailemme paikallisella maatilalla, jossa isäntäväki kertoo työstään ja elämästään. Nautimme paikallisen lounaan. Paluu iltapäivällä hotellille, josta on helppo mennä kävellen tutustumaan kaupunkiin. Yhteinen illallinen hotellissa.

16.10. Päiväretki Mostariin, maatilavierailu

Aamiainen. Kokopäiväretki historialliseen Mostarin kaupunkiin. Kaupunki on tärkeimpiä Bosnian nähtävyyksiä. Mostarin halki kulkeva pääkatu oli 1993 kroaattien ja bosnialaisten asukkaiden taistelurintama. Vanha kaupunki on UNESCOn maailman perintölistan suojelukohde. 1400-luvulla valmistunut silta tuhottiin viime sodassa, mutta se rakennettiin uudestaan vuonna 2004. Tutustumme siihen sekä vilkkaaseen kauppakujaan, josta voi tehdä paikallisia tuliaisostoksia. Sieltä löytyvät käsityöläisammattikuntien taidonnäytteet; hopeiset filigraanikorut, käsin taotut kupariastiat, mausteet, kultakorut, vaatteet…

Matkan varrella teemme myös maatilavierailun ja nautimme lounaan paikalliseen tapaan. Paluu Sarajevoon. Yhteinen illallinen hotellissa.

17.10. Maaseuturetki Dobojhin, jälleenrakennus

Aamiaisen jälkeen siirrymme matkatavaroinemme bussiin ja suuntaamme pohjoiseen kohti maaseutua, jossa mm. suomalaiset rauhanturvaajat toimivat sodan päätyttyä ja jossa Suomi osallistui jälleenrakentamiseen ja alueen maatalouden kehittämiseen. Vierailu ex-Camp Jussin alueella, lounas paikallisravintolassa, tutustuminen Dobojn linnaan ja kaupunkiin sekä FinDo-centeriin. Vierailemme Grapska Gornjan ja Krtovan kylissä. Tutustumme seudun maatalouteen puhemies Rajkon maatilalla.

Majoitumme Lukavacin kaupungissa hotelli Senad ob Bosneen, jossa yhteinen illallinen.

18.10. Banovic, Zeljovon maatila, kotivierailu

Aamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavarat ja suuntaamme Banovicin kaupunkiin, jossa apulaiskaupunginjohtaja Fuad Brigic ottaa meidät vastaan. Hän esittelee meille kaupungin hallintoa. Siirrymme läheiseen Zeljovan kylään, jossa tutustumme hedelmätilaan, nautimme pientä purtavaa ja tutustumme erityisasiantuntijamme Heikki Walan kotikylään. Nautimme perinteisen bosnialaisen lounaan ravintolassa. Saavumme illaksi Sarajevoon ja majoitumme tuttuun hotelliimme.

19.10. Kotimatka

Varhaisen aamiaisen jälkeen kuljetus lentoasemalle, josta lento Istanbulin kautta Helsinkiin kello 09.05–11.55 ja 14.40–18.05.

Matkan hinta

 • Matkan kokonaishinta 1 290 €/hlö, kun ryhmässä on vähintään 20 lähtijää.
 • Ennakkomaksu 300 €/hlö maksetaan verkkokaupassa varauksen yhteydessä, muuten 7 vrk varauksesta.
 • Loppumaksu 7 viikkoa ennen matkan alkua.

Hintaan sisältyy

 • Turkish Airlines lennot Helsinki–Istanbul–Sarajevo–Istanbul–Helsinki turistiluokassa lentoveroineen. Ruokatarjoilu lennolla.
 • majoitus jaetussa 2 hengen huoneessa
 • hotelliaamiaiset
 • ohjelman mukaiset kuljetukset
 • ohjelman mukaiset sisäänpääsyt
 • ohjelman mukaiset ateriat: puolihoidolliset hotellissa ruokajuomina 2 lasia viiniä tai olutta, vesi, 3 x lounas
 • Maatilan Pellervon edustaja on mukana matkalla matkanjohtajana
 • suomenkieliset erityisasiantuntijaoppaat kohteessa

Lisämaksusta

 • yhden hengen huone 100 €/hlö
 • ennakkoon varatut istumapaikat
 • muut palvelut

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joka sisältää peruutusturvan.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Matkatoimisto lähettää matkalaisille ennen matkaa yksityiskohtaisen matkaohjelman aikatauluineen.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 2.8.2019 mennessä:

 • Puhelimitse Kon-Tikin toimistolle (09) 466 300
 • Verkkokaupassa www.kontiki.fi
 • Sähköpostitse ilmoittautumiset@kontiki.fi

Vastuullinen matkanjärjestäjä Oy Kon-Tiki Tours Ltd kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) ja noudattaa kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja.

Jaa artikkeli