Navettarakentamisen kustannukset ovat järkeistyneet viime vuosina. Rakennuskuluissa löytyy silti vielä viilattavaa.

Investointi maidontuotantoon on ProAgria Etelä-Suomen kehityspäällikkö Jarmo Keskisen mielestä tällä hetkellä lähtökohtaisesti kannattavaa. Investoinnin askelmerkit ja aikataulutus pitää kuitenkin suunnitella huolella.

”Maitotila on eräänlainen konserni navetoineen, eläimineen, peltoineen ja koneineen. Investoinnit pitää tehdä oikeassa rytmissä, jotta velkamäärä pysyy kohtuullisena. Juuri investoineen tilan velkamäärä saisi olla korkeintaan puolitoista kertaa vuosiliikevaihto. Silloin lainojen takaisinmaksu onnistuu järkevässä ajassa”, Keskinen tähdentää.

Investointien suunnittelussa on pidettävä maltti mukana. Kaikkia herkkuja ei voi saada kerralla.

”Lyhyitä askeleita ottaen ei kaadu tuulessa ja tuiskussa. Taloudellisten faktojen vuoksi pitää tyytyä kompromisseihin. Vaikka tekee pienempiriskisiä investointeja, kannattaa ajatella isosti eli jo seuraavaa askelta tilan kehittämisessä.”

Jos maatilayrityksen kassa ja kannattavuus ovat hyvässä kunnossa, ei Keskinen tyrmää isojakaan investointeja. Silloin kehitys on nopeaa ja tuloksista ehtii nauttia pidemmän aikaa. Riski on kuitenkin suurempi ja pankille pitää löytyä vakuuksia.

Uusinvestointien koko on Keskisen mukaan kasvanut huomattavasti viime aikoina. Kaksi vuotta sitten uusi navetta rakennettiin keskimäärin 82 lehmälle. Nyt se rakennetaan 99 lehmälle.

Keskinen muistuttaa myös, että hyvän taloudellisen tuloksen saavuttamiseksi aina ei tarvitse laajentaa. Perinteisestä, noin 35 lehmän navetasta jää hyvin hoidettuna verotettavaa tuloa 40 000–60 000 euroa vuodessa ja ylläpitoinvestointeihin pystytään käyttämään 30 000–40 000 euroa vuodessa.

Lue koko juttu painetusta toukokuun 2019 Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli