Älypuhelin on kovaa vauhtia syrjäyttämässä relaskoopin metsänmittauksessa. Metsäasiantuntijat tekevät päätehakkuualojen arvioista jo merkittävän osan valokuvaamalla. Oikein käytettynä konenäkö tuo mittaukseen nopeutta ja tarkkuutta.

Kun metsänomistaja kulkee ostoasiamiehen kanssa metsässä suunnittelemassa hakkuuta, mukana ei ole enää paperikarttaa tai relaskooppia. Rajat tarkistetaan digitaalisesta kartasta. Päätehakkuun puustoarvion metsäasiantuntija tekee useimmiten ottamalla älypuhelimella valokuvia eri puolilta kuviota.

”Runkoja ja tilavuuksia ei enää lasketa taskulaskimella, vaan mittauksessa käytetään yleisesti Trestiman älypuhelinsovellusta. Valokuvista konenäkö laskee puustotunnukset muutamassa minuutissa. Käytännössä kuvatut alueet vastaavat relaskooppikoealoja”, Metsä Groupin metsäasiantuntija Jari Mäntylä selittää.

Mittausjärjestelmä tunnistaa automaattisesti puulajit ja laskee puulajikohtaiset perustunnukset, kuten pohjapinta-alan, runkoluvun, keskiläpimitan, keskipituuden ja tilavuuden.

GPS-sijainnin kanssa voi tallentaa monipuolisesti erilaisia tietoja ja tarkastella syötettyjä, mitattuja tietoja tietokoneella tai älypuhelinsovelluksella. Mittaustulos dokumentoidaan ja tallennetaan pilvipalveluun.

Älypuhelimeen ympätyn sähköisen relaskooppin Mäntylä näkee hyväksi rengiksi mutta huonoksi isännäksi. ”Osaavissa käsissä ja sopivassa kohteessa mittausjärjestelmä antaa varsin tarkan arvion kuutiomääristä ja puulajeista. Hyvä puoli on se, että sovellus ohjaa mittaustapahtumaa”, hän sanoo.

Järjestelmä muistuttaa, jos kamera on väärässä kulmassa kuvauskohteeseen nähden. Mittaustapahtuman kuluessa kännykkään kilahtaa puustoraportteja, jolloin tuloksia ja mittauksen laatua voidaan seurata mittauksen edetessä.

”Vaikka arvio tehdään digitaalisesti valokuvaamalla, edelleen metsäammattilaisen pitää hallita pituusmittarit ja metsänarvioinnin perusasiat. Tarvittaessa on esimerkiksi osattava korjata arvio puuston keskipituudesta”, hän korostaa.

Lue koko juttu painetusta kesä-heinäkuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli