Kaura porskuttaa vahvasti. Kotimainen käyttö kasvaa kymmenen prosentin vuosivauhdilla, ja Suomi on maailman toiseksi suurin kauranviejä Kanadan jälkeen. Kauraan panostetaan monella eri taholla.

Suomalaisen kauran eteen on viime vuosina tehty paljon työtä. Luonnonvarakeskuksen tutkija Veli Hietaniemi, joka toimii samalla Kaurayhdistyksen hallituksen puheenjohtajana, on tyytyväinen.

”Kiinnostus yhdistyksen toimintaan on vahvaa. Uusia jäseniä tulee, ja henki on innostunutta. Yhdistyksessä nähdään kauraraaka-aineen laatu, tuotteistaminen ja vienninedistäminen tärkeänä.”

Kaurayhdistyksellä on nyt menossa 15-vuotisjuhlavuosi. Sitä juhlistetaan kaurakekrin merkeissä syksyllä.

Viime vuonna yhdistyksessä pohjustettiin tänä keväänä alkanutta OatHow-hanketta. Siinä tavoitteena on edistää kauraliiketoimintaa tutkimuksen keinoin, koota sirpaleinen tutkimustoiminta alan yhteiseksi määrittelemäksi, tavoitteelliseksi tutkimusohjelmaksi. Suomi haluaa pysyä merkittävänä tekijänä kansainvälisillä kaura- ja kauratuotemarkkinoilla.

Veli Hietaniemi pitää suomalaisen kauran mahdollisuuksia menestyä kansainvälisillä kentillä hyvinä. Menossa on paljon tutkimusta osaamisen vahvistamiseksi.

Viljelyala voi kasvaa

Hietaniemi pitää suomalaista kauraosaamista hyvänä jo nyt. Lukuisten erityyppisten tuotteiden tulo markkinoille kertoo, että innovatiivisuutta ja rohkeutta kokeilla on.

”Ruotsissa mennään pitkälti Oatlyn ja Swedish Oat Fiberin vauhdissa. Ne ovat vahvasti levinneet. Kun miettii meidän uusimpia tuotteita, lista on pitkä: juomia, gurtteja, Nyhtökauraa, Kaurajauhista, snäcksejä, Overnight Oats, kaurasuklaata… Tällä paletilla ei tarvitse nöyristellä, pikemminkin voimme kehuskella. Olemme tosi kovaa luokkaa.”

”Minusta meillä on ilman muuta iso mahdollisuus lisätä kaura-alaa”, Hietaniemi toteaa.

Lue koko juttu painetusta kesä-heinäkuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli