Yli-iiläisellä Kannialan lypsykarjatilalla on kasvatettu kaksikymmentä 100-tonnaria ja kolme 150-tonnaria. Kun varmuus jatkajasta selvisi, rakennettiin uusi navetta.

Oulun Yli-Iissä sijaitsevalla Ari ja Maija Kannialan lypsykarjatilalla on saatu nauttia jalostuksen tuloksista. 100-tonnareita on kasvatettu kaksikymmentä ja 150-tonnareita kolme. Palkintoja on tullut sekä valtakunnallisesti että alueellisesti.

Eläintiloja on haluttu uudistaa, mutta maidontuotannon taloudelliset näkymät ovat pitäneet navettahankkeen jäissä muutaman vuoden. Kun Aki-poika varmistui jatkajaksi, navettahanke päätettiin toteuttaa. Nyt tilalla on tänä keväänä valmistunut kuusirivinen kahden robotin ritiläpalkkipihatto, jossa tilaa on 150 lehmälle.

”Tällä hetkellä meillä on 59 lypsävää ja 90 nuorkarjaa, mutta vuoden loppuun mennessä lypsävien määrä kaksinkertaistuu. Olemme halunneet pitää tilan mahdollisimman elinvoimaisena, jotta Akilla olisi hyvät mahdollisuudet jatkaa”, Ari kertoo.

Maija, Ari ja Aki Kanniala ovat tyytyväisiä uuteen työpaikkaansa.

Sopiva emäntä sai jatkamaan

Arin vanhemmat omistivat ja isännöivät tilaa aiemmin. Arin isä, Martti, jäi isästään orvoksi nelivuotiaana. Nuori leski löysi onnen miehensä serkusta, muutti lapsensa kanssa tilalle, ja talonpito jatkui.

Martin siirtyi ainoana lapsena tilan isännäksi ja alkoi kehittää tilaa ostamalla lisämaata valtiolta ja yksityisiltä.

”Paikkakunnalta muutti asukkaita paremman elannon perässä Ruotsiin ja kaupunkiin, joten tiloja oli ostettavissa. Näin saatiin lisämaata”, Ari kertoo.

Arille tilalle jääminen ei ollut itsestäänselvyys, vaan hän lähti ammattikouluun. Samaan opinahjoon suuntasi myös talontytär Maija lähialueelta. Siellä he tutustuivat ja yhteinen taival sai alkunsa.

Parikymppisenä he menivät vihille, ja Ari lähti ukkomiehenä armeijaan, Maijan jäädessä Arin kotitilalle appivanhempien kanssa karjaa hoitamaan. Enimmillään tilalla asui neljä sukupolvea yhtä aikaa.

”Minulla oli ihana anoppi ja henkilökemiat appivanhempien kanssa toimivat hyvin”, Maija kertoo.

Saatuaan sopivan emännän Ari päätti jäädä kotitilalleen jatkajaksi.

Lue koko juttu painetusta kesä-heinäkuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli