Sieviläisen Kukkulan tilan yrittäjäpariskunta Juho ja Hanna Nivala toivovat, että joku kehittäisi päivittäisen talous-KPI-mittariston, pistäisi yhteen ruokinnan ja tuotoksen talousluvut. Apevaunulta tulisi tieto, mitä satsi maksaa ja robotilta luvut, mitä sillä tuotettiin.

”Nyt seuraamme tilannetta kuukausittain. Päivittäisissä talousluvuissa näkyisi heti, mitä ruokinnan muutos vaikuttaa. Näkisi, mitä maksaa, jos joku asia sakkaa. Jos ape myöhästyy tunnin, voisi seuraavana päivänä katsoa, mitä se vaikutti kateprosenttiin.”

Olemme asettaneet tavoitteeksi, että saamme kasvatettua työtehokkuutta ja tuotosta sekä lisää vapaa-aikaa itsellemme, Hanna ja Juho Nivala sanovat.

Aina voi parantaa

Nivalat rakensivat kahden lypsyrobotin navetan vuonna 2012. Kolmas robotti asennettiin kaksi vuotta sitten. Yrittäjäparin lisäksi tilalla on vakituisesti töissä toisen tilan kanssa yhteinen työntekijä ja kesällä harjoittelija.

Yrittäjien ajatusmaailma lähtee jatkuvasta kehittämisestä. Vaikka 147 lehmän keskituotos viime vuonna ylitti 13 000 kilon rajan, siihen ei jämähdetä.

”Olemme iloisia nykytasosta, mutta ei siihen tyydytä. Tilalta löytyy vielä pullonkauloja ja kehityskohteita. Niiden parantaminen nostaa myös tuotosta”, Hanna Nivala toteaa.

Ajatus, jonka mukaan keskituotos voisi olla yhtä hyvä kuin navetan parhaan lehmän tuotos, vaatisi keskituotoksen kohentamista viidellä tuhannella kilolla.

”Terve, hyvärakenteinen eläin on tuottava. Kun keskituotos kasvaa, rima nousee myös siinä, mistä eläimestä otetaan jälkeläisiä. Kymppitonnin tuotoksen lehmä ei meillä ole enää hyvä, jos kaikki muut palikat eivät ole siinä täysin priimaa.”

Lue koko juttu painetusta elokuun 2019 Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli