Pyöreää puuta ja haketta tuodaan Äänekosken biotuotetehtaalle joka ikinen päivä 240 ajoneuvoyhdistelmän verran. Kiskoja pitkin saapuu 70 junavaunullista puutavaraa. Uitto on menneen maailman konsteja – puutavaralogistiikan kova ydin on kumipyöräliikenteessä.

Pari vuotta sitten valmistunut Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas on tuonut säpinää keskisen Suomen metsiin. Metsäkoneille riittää puurrettavaa, sillä suurlaitos tarvitsee puuta 6,5 miljoonaa kuutiota vuodessa. Näin suurta määrää ei saada pelkästään Keski-Suomen metsistä.

”Puuta ostetaan monesta maakunnasta: Pirkanmaalta, Pohjanmaalta, Keski-Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta. Kauimmaiset kuormat tulevat Oulun eteläpuolelta”, kertoo Metsä Groupin puuvirtojen suunnittelupäällikkö Harri Hyppänen.

Pääosa raaka-aineesta saadaan 150 kilometrin säteellä Äänekoskelta. Biotuotetehtaan raaka-aineen saatavuuden valmistamiseksi yhtiön muiden tehtaiden hankinta-alueita on pienennetty. Samalla kuljetusmatkat tehtaille ovat lyhentyneet, mikä puolestaan vähentää päästöjä.

Lue koko juttu syyskuun 2019 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli