Vesa Eronen hyödyntää Havukkaniemen nurmet tehokkaasti rehuksi. Sitä tarvitaankin paljon, sillä Nenore Oy:n tiloissa kasvatetaan markkinoille lihaa noin 620 tonnia vuodessa. Siitä riittää moneen ruokapöytään.

Nautatilan isäntä Vesa Eronen paljastaa heti, mikä on kannattavuuden edellytys. Karja kasvaa kun voi hyvin ja saa kunnon ravintoa. Kun lihan hintaan on hankala vaikuttaa, jäljelle jää tuotannon tehostaminen ja ennen kaikkea rehun laatu ja korjuun tehokkuus.

Nenore Oy:llä on yhteensä 1950 eläinpaikkaa kuudessa eri rakennuksessa. Suuruus ei ole ideologia itsessään, mutta se mahdollistaa resurssien järkevän käyttöasteen. Kun hankitaan itselle työkoneet ja työntekijät, niille pitää olla töitä riittävästi.

”Rehustuksen hinta on ratkaiseva. Kuivuudelle ei mahdeta mitään, mutta muuten peltojen on oltava tuottavia”, Vesa summaa.

Viime vuonna kolmas korjuukerta meni myöhään syksyyn, mutta oli sitten hyvä. Sen turvin päästiin heinäkuulle. Edellisvuonna päästiin elokuulle saakka.

”Nurmien uudistamisesta ei voi laistaa, ja uudistusalat toimivat osaltaan myös varmuusvarastona. Niiltä voi korjata kokoviljasäilörehua mikäli tarpeen.”

Säilörehu tulee omilta sekä vuokra- ja sopimuspelloilta, joita on kaikkiaan reilut 600 hehtaaria. Varsinainen korjuuala on noin 500 hehtaaria, loput uusimisvaiheessa. Varastoihin mahtuu rehua noin 16 miljoonaa kiloa ja murskeviljaa reilut neljä miljoonaa. Viljaa ei juuri enää itse viljellä muuta kuin uudistusalojen suojaviljana noin 150 hehtaarilla.

Lue koko juttu syyskuun 2019 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli