Ilmastonmuutos on haaste myös maatalousyrittäjille. Hilliahon tilan isäntäväki lähti mielenkiinnolla mukaan talkoisiin ja osallistui Valion hiiliviljelijäkoulutukseen.

Hilliahon tilan isäntäväki, Sievissä asuvat Johanna ja Rami Rauhala ovat olleet ensimmäisten joukossa mukana Valion hiiliviljelijäkoulutuksessa. Heillä oli jo aiemmin tietoa asiasta, mutta he halusivat saada lisätietoa ja tavata muita hiiliviljelijöitä.

Rauhalat kokevat ilmastonmuutoksen hillitsemisen tärkeäksi, vaikka monet ylilyönnit julkisessa keskustelussa ärsyttävätkin.

”Julkinen keskustelu on hyväksi, mutta räikeää vastakkainasettelua olisi syytä välttää. Muiden ei pitäisi antaa puhua meidän suullamme, koska juuri meillä maatalousyrittäjinä on paljon tietoa asioista. Nykyisin maatalous on säänneltyä ja valvotumpaa kuin koskaan ennen. Maatiloilla on tehty paljon toimia, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta. Suomalainen monimuotoisiin nurmikasveihin sekä naudanlihan ja maidon yhdistelmään perustuva tuotantotapa eroaa monessa mielessä useiden muiden maiden vastaavasta tuotannosta”, Rami sanoo.

Yrittäjäpari uskaltaa myös kyseenalaistaa asioita reippaalla otteella. Vahva koulutustausta auttaa, että metsään ei mennä.

”Varsinkin Johanna osaa nähdä asioita uusista näkökulmista. Asioita on uskallettava tehdä myös eri tavalla kuin ennen, koska maitotila ei ole vain harrastus vaan yritystoimintaa.”

Rami ja Johanna ovat sitä mieltä, että nykyinen pihatto riittää heille.

Kiinnostava hiiliviljely

Aikaisemmin Rauhalat olivat mukana jo päättyneessä Valion Me Omistajat -markkinointikampanjassa, jossa maitotilayrittäjät näkyivät myös Valion perusmaitotölkeissä. Maitotölkeistä kuluttajat ohjattiin nettisivuille, joista löytyi videoita ja muuta maitotilayrittäjien tuottamaa sisältöä

”Muutaman muun valiolaisen tilan kanssa olimme kertomassa yrittäjän työstä, arjesta ja tekemässä maidontuotantoa läpinäkyväksi. Annoimme kasvot maidontuotannolle. Koimme sen positiivisena. Hiiliviljelykoulukseen lähdimme mukaan innostuneina”, Rami sanoo.

Rami osallistui Valion hiiliviljelijäkoulutukseen. Kahden päivän koulutuksia oli kaksi. Vaikka tietoa oli jo ennestään, uusia ajatuksiakin syntyi.

”Maaperän ja ilmaston vuorovaikutussuhde on mielenkiintoinen. Koulutuksen antia olivat myös kollegoiden tapaamiset ja ideoiden vaihto. Uusina oivalluksina huomasin, että säilörehu kannattaa niittää riittävän pitkään sänkeen, koska sekin vaikuttaa seuraavaan satoon. Lajikevalikoima kannattaa pitää monipuolisena, ja mukana oltava myös syväjuurisia lajeja, jolloin vettä voi paremmin hyödyntää. Saimme myös hiiliviljelysuunnitelman tehtäväksemme omalle tilallemme.”

Nykyään rehupelloille tehdään täydennyskylvöjä, ja samalla säilönurmeen lisätään muita nurmilajikkeita pellon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

”Hyvillä sadoilla on positiivinen vaikutus hiilensidontaan. Viime kesä oli hyvä ja maissikin kasvoi melkein miehen mittaiseksi. Pellot ovat säilörehunurmella. Tavoitteena on pitää pellot vihreänä, koska lehtimassa yhteyttää ja sitoo hiiltä. Viljoista viljellään ainoastaan ohraa. Lietelanta mullataan peltoon eikä sitä hajalevitetä pelloille, jotta ravinteet säilyvät. Karjanlannalla on iso merkitys sadolle.”

Lue koko juttu painetusta joulukuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli