Holman tila Paimiossa on erikoistunut joulukuusien kasvatukseen ja erikoiskasvien viljelyyn. Joulukuusikauppaa on tehty jo neljän vuosikymmenen ajan, joten asiakkaita riittää monessa polvessa.

Rekottilan kylässä Paimiossa sijaitsevalla Holman tilalla riittää tekemistä ympäri vuoden, mutta työkiireet huipentuvat joulukuulle, kun joulupuut kaadetaan ja kuljetetaan myyntiin asiakkaille Turkuun, Kaarinaan ja Halikkoon.

”Asiakkaat kysyvät nykyään yhä enemmän sitä, mistä kuuset ovat peräisin. Sekin kiinnostaa heitä, milloin kuuset ovat kaadettu ja ovatko kuuset meidän omia”, kertoo Esko Holma, 72.

Holman tila on Esko Holman vaimon Liisa Holman, 72, kotitila. Viisi vuotta sitten tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin vastuu tilanpidosta siirtyi tyttärelle. Hanna Rei, 37, asuu virolaissyntyisen miehensä Maido Rein, 44, kanssa samassa pihapiirissä. Pariskunnan pojalla Onnilla on ikää yksi vuotta.

Hanna on ottanut tilalla päävastuun vihannesviljelystä. Purjon lisäksi viljelyssä on toisena pääkasvina mukulaselleri, minkä lisäksi tilalla viljellään varsiselleriä ja varhaiskaalia. Hanna on opiskellut puutarha-alaa Lepaalla, mikä tarjosi mahdollisuuden suorittaa osan opinnoista ulkomailla.

”Vietin vaihtovuoden Kanadassa, missä on viljelty kuusia jo 1960-luvulta lähtien. Kanadalaisista kuusista suuri osa päätyy myyntiin Yhdysvaltoihin. Pohjois-Amerikassa suositaan joulupuuna erityisesti tuoksuvaa palsamipihtaa”, Hanna kertoo.

Euroopassa johtava kuusenkasvatusmaa on Tanska, mistä tuodaan joulukuusia myös Suomeen. Tanskalaisista joulukuusista menee vientiin noin 90 prosenttia.

”Joulukuusenkasvatus on Tanskassa valtakunnallisesti merkittävä toimiala, jonka kauppa lasketaan kymmenissä miljoonissa euroissa. Siellä joulukuusenkasvatus aloitettiin jo neljäkymmentä vuotta sitten. Tanskaan verrattuna Suomi on yli kolmekymmentä vuotta jäljessä tällä alalla. Viime vuosina myös Norja on vahvistanut asemiaan joulukuusenkasvatuksessa”, Esko toteaa.

Metsäkuusi Virosta

Suurin osa Holman tilan joulupuista kasvaa vuokramailla. Paimion lisäksi viljelmiä – joita on kaikkiaan kymmenellä hehtaarilla – on Salossa ja Halikossa.

”Ajat ovat muuttuneet. Nykyään luonnonkuuset eivät enää oikein kelpaa asiakkaille. Suomalainen kuusi on jalostettu nopeasti kasvavaksi, vähäoksaiseksi teollisuuspuuksi, joten siitä ei oikein ole joulupuuksi”, Esko miettii.

”Joulupuistamme 80 prosenttia on metsäkuusia. Sen lisäksi meillä on ollut viljelyksessä jo kolmekymmentä vuotta serbiankuusta. Mustakuusi on tullut valikoimaan vähän myöhemmin. Uusin tulokas on palsamipihta, jonka kasvatus on enemmän koeluontoista.”

Holman tilalla on haluttu panostaa joulupuiden laatuun. Tila ei ole halunnut lähteä hintakilpaan markettien halpakuusien kanssa.

Lue koko juttu painetusta joulukuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli