Koko maassa näkyy nyt sama ilmiö, ennätysmäärä uusia asiakkaita hakee tukea Melan Välitä viljelijästä -asiantuntijoilta.

Siitä on jo reilut 30 vuotta, kun Ilpo Lehtinen muutti sukupolvenvaihdoksen tuoksinoissa vaimonsa kotitilalle Mikkelin Ihastjärvelle. 

Kotitilallaan Lehtiset ovat kasvattaneet karjaa viimeiset 27 vuotta. Puoliso vastaa nykyään välitysvasikoiden kasvatuksesta. Ilpo on tehnyt virkamiesuraa, ollut yritystutkijana ja konsulttina. Vuoden 2018 alussa hän lähti Melan Välitä viljelijäksi -yhteyshenkilöksi, jotta voisi tukea jaksamisen kanssa painivia yrittäjiä.

Ilpon vastuualueella jaksamisen kanssa painivat eniten maitotilat. Etelä-Savo on perinteistä maitosuomea. Kannattavuutta on haettu kasvattamalla lypsylehmien määrää ja tekemällä isoja investointeja. Samalla on voinut käydä niin, että työmäärä paisuu, lainanhoitokulut yllättävät ja kannattavuus kärsii.

”Maitotila sitoo ihmiset ja pääomat. Vaikkei työstä saisikaan palkkaa, siitä ei pysty lähtemään muualle töihin.”

Erityisen hankala tilanne on silloin, jos puskuriksi ei ole edes niin kutsuttuja takametsiä.

Kun yksi akuutti asia saadaan hoidettua listalta, toivottomuus saattaa helpottaa, Ilpo Lehtinen on huomannut tila­käynneillään.

Kannattaa soittaa

Viime syksynä Ilpon puhelin pirisi ennätystahtia. Soittaja oli maatalousyrittäjä itse tai läheinen, joka oli yrittäjän jaksamisestaan huolissaan ja oli saanut luvan soittaa hänen puolestaan.

Noin 90 prosenttia yhteydenotoista sai Ilpon istahtamaan Skodaan ja lähtemään liikkeelle. Monesti tavattiin maatilalla ja mukana saattoi olla useampiakin perheenjäseniä. Tai sitten sovittiin jokin muu, neutraali paikka.

”Yleensä juteltiin rauhassa ainakin kaksi tuntia, mutta joskus vierähti puolikin työpäivää. Tuumimme yhdessä, mistä olisi eniten apua eli mitä pitäisi hoitaa saman tien. Kun yksi ikävä asia hoidetaan heti alta pois, jo se saattaa nostaa mielialaa.”

Ilpo tuumii, ettei hän mikään ihmemies joka asiaan ole, mutta usein hän tietää, mistä löytyy tarvittavaa apua. Hän lähti myös mukaan, jos se helpotti vaikkapa käyntiä pankissa. Onpa hän ollut tukena myös oikeudenkäynneissä ja psykiatrilla.

”Etsin kohtia, joihin apua tarvitaan ja etsin niihin sopivan ihmisen. Yleensä soitin jo paikan päältä eteenpäin tahoille, joiden tiedän voivan auttaa. Joskus tarvittiin soitto vaikka pankkiin tai terapeutille. Terapiaan pääsy järjestyi yleensä kauttani parissa viikossa.”

Tunnista uupumisen merkit

  • uniongelmat
  • ruokarytmi häviää
  • fyysiset oireet lisääntyvät
  • sosiaalinen elämä ei kiinnosta
  • talousasiat jäävät hoitamatta ajallaan
  • parisuhteessa on ongelmia

Välitä viljelijästä -verkoston asiantuntijalta saat maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua jaksamiseen, hyvinvointiin tai talouteen liittyvissä haasteissa.

Oman alueesi yhteyshenkilön löydät täältä: mela.fi/fi/tyohyvinvointi/valita-viljelijasta

Lue koko juttu helmikuun 2020 Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

Jaa artikkeli