Rahasta puhuminen on vaikeaa, mutta EDF-vertailuun osallistuneilla tiloilla lukuja on avattu rohkeasti. Toisia sparraamalla ja talouden vuotokohtia etsimällä kaikki pääsevät eteenpäin. Rokkilan tilan vahvuuksiksi osoittautuivat tehokas pellon ja työajan käyttö.

Kun perusta on kunnossa, voi viilata prosesseja. Tätä mieltä ovat Rokkilan tilan yrittäjät Annamari ja Tuomo Torttila. Sitä kautta talous kohenee.

European Dairy Farmers eli EDF on kerho, jossa mukana olevat kehittävät toimintaansa vertaamalla tuloksiaan muiden tuloksiin. Vertailussa on mukana 325 tilaa, joista 17 on Suomesta.

Torttilat lähtivät mukaan vertailuun, koska halusivat löytää omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

”Vahvuuksista löytyy voimaa kohdata omat heikkoudet ja lähteä niitä parantamaan. Tämä ei ole kilpailu. Kaikilla on heikkouksia ja vahvuuksia. Aina ei jaksa kaivaa heikkouksia, mutta hyvistä jutuista ja onnistumisista saa tsemppiä siihen”, Annamari toteaa.

Rokkilan tila sijaitsee B-tukialueella Lammilla.

”Siperia opettaa. Samankokoisiin tiloihin verrattuna meillä on yksi työntekijä vähemmän ja puuttuu asfaltti. Mennään kitusysteemillä”, Annamari kärjistää.

Hän ei kuitenkaan valita. ”Minusta ei pidä aina ruikuttaa lisää tukea, vaan miettiä, mitä voi itse tehdä. Mikä on tilanne kymmenen vuoden kuluttua, ja miettiä, miten sinne pääsee.”

Rahan takia töitä tehdään

Torttilat korostavat, että maitolitrat per työtunti on jutun juoni. Asioita miettimällä ja järkeistämällä pääsee hyvään tulokseen.

”Suomalaisilla maidontuottajilla ja tilojen työntekijöillä on vielä 20 lehmän ja parsinavetan identiteetti. Siitä ajasta ei vielä ole niin kauaa. Emme osaa olla iso tila.”

Moni hinkkaa töitä viimeisen päälle, samalla lailla kun pienessä parsinavetassa tehtiin.

Rokkilan tilalla lehmät ovat kahdessa vanhassa navetassa. Kokonaistyömäärä lehmää kohti on 29 tuntia vuodessa, kun vertailussa mukanaolevilla suomalaistiloilla keskimäärin 64 tuntia. Mukana ovat myös peltotyöt.

Torttilat sanovat karsivansa esimerkiksi siivosta. Säällinen pitää olla, mutta järjestäminen ei saa mennä överiksi. Vartti päivässä tarkoittaa 90 tuntia vuodessa.

Neljän robotin peruskuvio sujuu kahdella ihmisellä. Navetassa käytetään 21 tuntia lehmää kohti vuodessa.

Lue koko juttu helmikuun 2020 Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

Jaa artikkeli