Säitä ei ihminen säädä, mutta muutoksiin voi onneksi varautua. Uudet apuvälineet voivat esimerkiksi lähettää reaaliaikaista tietoa omilta pelloilta suoraan kännykkään. Myös uudet lajikkeet, laaja viljelykierto ja täsmällinen tieto pellosta auttavat hallitsemaan riskejä.

Juho Lassi, 29 ja Teemu Helkala, 36 uskovat suomalaisen maaseudun tulevaisuuteen. Kumpikin jatkaa Kouvolassa sekä sukutilan pitoa että päivätyötä Hankkijalla. Työt ja viljelijät tukevat toisiaan.

Tutkimusmestari Lassi keskittyy koetoimintaan ja lajikeuutuuksiin, täsmäviljelyn tuoteryhmäpäällikkö Helkala täsmäviljelyn kehittämiseen.

Tulevaisuuden viljelyyn tuotteistetaan koko ajan uusia apukeinoja, jotka helpottavat oman tilan kasvuolosuhteiden seuraamista ja viljelypäätösten tekemistä.

Yksi tuoreimmista on FieldSense-sääasema, joka vasta esiteltiin Seinäjoen Sarka-messuilla. Sääasema mittaa sademäärän, ilman ja maan lämpötilan, tuulennopeuden, ilmankosteuden ja valonmäärän.

Pellolla itsenäisesti toimiva laite ei tarvitse langatonta wifi-yhteyttä tai verkkovirtaa, vaan toimii aurinkopaneelin avulla. Säätiedot tallentuvat automaattisesti pilvipalveluun, ja niitä voi tarkastella missä ja milloin tahansa, puhelimella tai tietokoneella.

”Entistä parempaa satoa pystytään tuottamaan hyödyntämällä mahdollisimman tehokkaasti koneteknologiaa sekä ohjaamalla tuotantopanokset entistä tarkemmin peltolohkojen sisällä”, Helkala kaavailee tulevaisuuden täsmäviljelyä.

Juho Lassi on mukana tuomassa ja jalostamassa Suomen oloihin sopivia viljalajikkeita. Niitä testataan Danish Agro -ryhmään kuuluvan kasvinjalostajan, Nordic Seedin neljässä Suomen kohteessa.

”Yhdessä tutkimuspäällikkömme Juha Salopellon kanssa vastaamme Suomessa kokeiden toteutuksesta: suunnittelusta, kylvöistä, havainnoista, puinnista ja analysoinnista.”

 Tanskalainen FieldSense -sääasema mittaa kahdeksaa eri sääparametriä.

FieldSense lähettää pilvipalveluun 10 minuutin välein dataa, jota käyttäjä voi tarkastella mobiiliaplikaatiolla

Lue koko juttu maaliskuun 2020 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös digilehdestä

Jaa artikkeli