Biostimulantit parantavat kasvin stressinsietokykyä ja ravinteiden käyttöä. Parhaan tuloksen niiden käytöstä saa ennakoimalla ja seuraamalla kasvuston hyvinvointia.

Biostimulantti on nimensä mukaisesti jotain luonnollista, joka kiihdyttää ja vaikuttaa johonkin. Erilaisia biostimulantteja on käytetty vuosisatoja, uudesta asiasta ei siis ole kysymys.

Viljelykasveilla ne parantavat erityisesti kahta asiaa: kasvin stressinsietokykyä ja ravinteiden käyttöä. Stressi voi johtua esimerkiksi kuivuudesta, kuumuudesta, kylmyydestä tai märkyydestä. Tällaista stressiä kutsutaan abioottiseksi.

Biostimulantti ei ole lannoite, mutta se parantaa kasvin ravinteiden ottoa ja käyttöä. Ravinteiden hyötysuhde paranee.

”Suomen oloissa korostuu stressinsietokyvyn paraneminen. Maailmanlaajuisesti on arvioitu, että abioottiset stressit vievät kaksi kolmasosaa potentiaalisesta sadosta. Se on valtavasti”, Yara Suomen johtava agronomi Tapio Lahti sanoo viitaten esimerkiksi kuivien ja kuumien alueiden viljelyyn. Siksi hän näkee biostimulantit mahdollisuutena kasvattaa satoja paitsi maailmanlaajuisesti, myös meillä.

”Viime vuosina meillä on viljelty äärioloissa. On ollut esimerkiksi pitkiä kuivia kausia, joihin ei ole ollut lääkettä.”

Biostimulantteja on Suomessa testattu parina vuonna. Maailmalta tutkimus­tuloksia löytyy paljon.

Poistavat happiradikaaleja

Viljelykasvien biostimulanteissa on kaksi isoa ryhmää: merilevistä eristetyt uutteet ja orgaanisista aineista uutetut humus- ja fulvohapot. Ne voivat olla myös muun muassa yksittäisiä eristettyjä aminohappoja tai mikrobivalmisteita. Biostimulantteja on tehty myös piiyhdisteistä vahvistamaan kasvia tuholaisia vastaan. Kyse ei kuitenkaan ole kasvinsuojeluaineesta.

Merileviä hyödynnetään, koska vuorovesialueilla ne ovat osan päivästä veden alla ja ilmassa. Siksi ne muodostavat yhdisteitä, joilla sietävät tilanteen.

Kun kasvi kärsii stressistä, se voi muodostaa solukoihinsa happiradikaaleja eli hyvin reaktiivisia yhdisteitä, jotka aiheuttavat soluvaurioita. Biostimulantit toimivat antioksidantteina ja neutraloivat näitä haitallisia yhdisteitä.

Lue koko juttu maaliskuun 2020 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös digilehdestä.

Jaa artikkeli