Vapaaporsitus tarjoaa emakolle mahdollisuuden noudattaa luontaista pesäntekokäyttäytymistä. Vehmaan Haikarassa hyvinvointi ohjaa toimintaa. Vapaaporsitukseen siirryttiin vuoden vaihteessa.

Vehmaan Haikara Oy:n sikalanhoitaja Taras Semchuk kertoo, että vapaaporsituksen parhaat puolet näkyvät jo pari kuukautta käyttöönoton jälkeen: Emakoiden ruokahalu on parantunut, maidontuotanto on parempi ja porsiminen helpompaa kuin ennen. Synnytysapua tarvitaan vähemmän.

”Ja säästöjä tulee, kun porsaiden lääkitys on vähentynyt, energiaa kuluu vähemmän ja työmäärä on pienempi.”

”Oksitosiinin eritys lisääntyy, kun emakko voi ennen porsimista kävellä ympäri karsinaa ja noudattaa luontaista pesäntekokäyttäytymistään”, sikalan osakkaat Mika Andersson ja Harri Mäkitalo toteavat.

Vehmaan Haikaran osakkaat, Anderssonin ja Mäkitalon lisäksi Mika Heino ja Petri Heino, päättivät viime kesänä investoida vapaaporsitukseen. 1 600 emakon sikalaan rakennettiin 1 800 uutta neliötä, kuusi uutta osastoa.

Harri Mäkitalo, Mika Andersson ja Taras Semchuk ovat tyytyväisiä laajennukseen.

Hyvinvointi edellä

Eläinten hyvinvointi on osakkaille tärkeä asia.

”Meillä sioista pidetään huolta. Meillä on 15 työntekijää. Tämänkokoisessa yksikössä eläinlääkäri käy lakisääteisesti terveydenhuoltokäynnillä joka toinen viikko, ja normaalit käynnit vielä siihen päälle. Siitä huolimatta halusimme panostaa edelleen eläinten hyvinvointiin, jo ennen kuin se mahdollisesti tulee pakolliseksi.”

Haikarassa ratkaisua vapaaporsitukseen siirtymisessä vauhditti myös se, että vanhat lattiaritilät olivat tulleet tiensä päähän. Remonttia olisi ollut tiedossa joka tapauksessa.

Nopea rakennusvaihe

Vehmaan Haikara Oy on perustettu vuonna 2001. Ensimmäinen laajennus tehtiin 2006. Sen jälkeen sikalassa oli neliöitä 12 000, ja nyt siis vajaat 14 000.

2,5 miljoonan euron investoinnin toteutti KVR Finland Oy ripeässä tahdissa. Syyskuussa vanhan sikalan vieressä kasvoi vielä metsä, vuoden vaihteessa uusi osa oli valmis ja otettiin käyttöön.

Rakennusurakoitsijaa Andersson ja Mäkitalo kehuvat vuolaasti. Hommat sujuivat katkoitta. Kun viimeiset elementit oli saatu pystyyn, nosti nosturi jo kattotuoleja toisessa päässä. Ja ensimmäisten osastojen valmistuttua Pig Consulting Oy:n kalusteasentajat olivat heti paikalla.

Lue koko juttu huhtikuun 2020 painetusta Eläin-lehdestä. Tilajaana löydät kaikki jutut kokonaan myös digilehdestä.

Jaa artikkeli