POHJOISKALOTTI KILPISJÄRVI – TROMSSA – LOFOOTIT – NARVIK – KIIRUNA – JÄLLIVAARA – TORNIOJOKILAAKSO.

SU 4.9.2022 – TO 8.9.2022

Antoisa luontoretki Pohjois-Suomeen, -Norjaan ja -Ruotsiin. Tutustumme asiantuntijaoppaan johdolla alueen luontoon, kulttuuriin, elintapoihin ja jylhiin maisemiin.

Kohokohtina vehmas Torniojokilaakso, Kilpisjärvi, Jäämeri, Tromssa (”pohjoisen pääkaupunki”), Lofoottien jylhä saariryhmä, Narvik, Ruotsin malmialueet Jällivaara ja Kiiruna.

Pohjoiskalotti on maantieteellinen nimitys maapallon pohjoisimmalle valaistusvyöhykkeelle. Se on alue, joka kattaa kaiken pohjoisen napapiirin pohjoispuolella olevan aina pohjoisnapaan asti. Pohjoiskalotti on toinen maapallon kahdesta napakalotista, toisen ollessa eteläinen napakalotti.

Matka alkaa ja päättyy Ouluun. Kukin matkalle osallistuva hoitaa itse menopaluun kotoa Ouluun. Kätevä vaihtoehto on VR:n juna, yöjunassa voi ottaa makuuhytin ja saapua levänneenä perille.

Matkaohjelma

Päivä 1. Sunnuntai 4.9.2022 Oulu – Kilpisjärvi
Lounas, illallinen
Aamulla kokoontuminen sovitussa paikassa Oulun juna-aseman tuntumassa, josta lähtö tapahtuu tilausautolla kohti Kilpisjärveä. Ajomatka on n. 600 km / 9 h pysähdyksineen. Tie myötäilee Tornionlaakson ikiaikaista kulkureittiä Perämereltä Jäämerelle. Rajajoki yhdistää Suomen ja Ruotsin väestön yhdeksi kulttuurialueeksi. Perehdymme Tornionlaakson historiaan, kulttuuriin ja kalastukseen. Matkan varrella on 3 pysähdystä. Yhteinen lounas sisältyy matkan hintaan.

Majoittuminen Kilpisjärvellä uljaan Saanan juurella ja yhteinen illallinen.

Päivä 2: Maanantai 5.9.2022 Kilpisjärvi – Tromssa – Lofootit.
Aamiainen, illallinen
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu vuoristoiseen ja merelliseen Norjaan. Jäätikköjen pilkuttamat jylhät Lyngenin Alpit reunustavat turkoosina välkkyvää vuonoa. Tarkkasilmäinen saattaa havaita merikotkan liitelemässä tai vilahduksen pyöriäisparvesta. Perehdymme Lyngenin sotahistoriaan ja pysähdymme sopivilla maisemapaikoilla jaloittelua ja kuvaamista varten.

Monikansallisessa Pohjois-Norjan pääkaupungissa Tromssassa vierailemme Polariassa, joka on Pohjoista jäämerta esittelevä elämyskeskus. Sen hienot viidelle valkokankaalle esitettävät panoraamafilmit kertovat Huippuvuorista ja revontulista.

Näyttely on informatiivinen. Siihen kuuluu pieniä ja suuria mereneläviä, kuten kaloja, meritähtiä, merisiilejä, hylkeitä. Tasokkaasta matkamuistomyymälästä voi hankkia muistoja tai tuliaisia. Tutustuminen itsekseen Polariaan kestää noin tunnin ajan. Sisäänpääsymaksu kuuluu matkan hintaan.

Opastettu kaupunkikävely keskustan kävelykadulla Storgatalla, jonka varressa on Tromssan tuomiokirkko, kauppoja, tori, pieni satamalaituri ja katolinen kirkko. Torinlaidan kahvilassa voi omatoimisesti nauttia kupposen tai nauttia pientä välipalaa.

Skandien vuoriston ylityksen jälkeen laskeudumme Ofotvuonon pohjukkaan Bjerkvikiin meren äärelle, josta käännymme länteen. Lähestymme rosoista rannikkoreittiä ja suoraan merestä kohoavaa Lofoottien jylhää saaristoa siroine siltoineen. Alkuillasta saavumme määränpäähämme Lofoottien seudulle, jossa majoittuminen ja illallinen.

Päivä 3: Tiistai 6.9.2022 Suuri Lofootti-kierros. 

Aamiainen, illallinen

Aamiaisen jälkeen alkaa seikkailullinen kokopäiväretki viikinkien hengessä lumihuippuisten vuorten ja meren rikkomassa saaristossa, jossa on viehättäviä kalastajakyliä. Kohteenamme on arkeologiselle paikalle rakennettu Lofotr viikinkimuseo, joka on viikinkien mallin mukainen pitkätalo. Sen interaktiivinen näyttely kertoo viikinkien elämästä ja laivoista. Pysähtelemme nähtävyyspaikoilla nauttimassa suolaisen Atlantin tuulahduksista ja merilintujen kirkunasta. Illaksi palaamme hotelliin nauttimaan illallisen.

Päivä 4: Keskiviikko 7.9.2022 Lofootit – Narvik – Abisko – Kiiruna                                                               

Aamiainen, illallinen

Aamiaisen jälkeen ajamme sotahistoriastaan tunnettuun Narvikin kaupunkiin, jossa halukkaat voivat omakustanteisesti nousta gondolihissillä vuorelle ihailemaan kaupungin ja meren ylle avautuvaa huikeaa panoraamanäkymää.

Narvikista matka jatkuu Riksgränsenin kautta Ruotsiin malmijunien käyttämän rautatien tuntumassa. Sen rakentaminen oli aikoinaan valtava urakka. Seuraamme kapean Tornionjärven ylänkömaisemia ja laskeudumme vähitellen jokivartta myötäillen Ruotsin puolelle. Saavumme Kiirunan kaivoskaupunkiin. Majoittuminen Scandic hotelliin. Illallinen.

Päivä 5: Torstai 8.9.2022 Kiiruna – Jällivaara – Oulu

Aamiainen, lounas

Aamiaisen jälkeen tutustumme Kiirunaan. Opastettu kaupunkikiertoajelu. Kuulemme ja näemme muiden muassa käynnissä olevasta valtaisasta urakasta, jossa kaupunki rakennetaan kaivoksen päältä kokonaan uudelle alueelle. Halukkaat voivat vierailla kaivoksessa – erillismaksu (syystä että kaikki eivät ehkä koe haluavansa käydä kaivoksessa). Alue on jo vanhastaan tunnettua malmialuetta. Samaan rautamalmivyöhykkeeseen kuuluu myös Jällivaara, joka toimi yhtenä lappilaisten evakuointipaikoista Lapin sodan aikana. Lounas Jällivaarassa. Matka suuntautuu Perämerelle ja Haaparannan kautta Ouluun, jonne saavumme alkuillasta (arvio n. klo 20:00) monta kokemusta rikkaampina.

Antoisa matkamme päättyy. Hyvä kotimatkaa.

Majoitus 

Su – ma: 4. – 5.9.2022  Kilpisjärvi. ”Kilpis lomahuoneistot”: Matkanjärjestäjä pitää itsellään oikeuden sijoittaa matkustajat jompaankumpaan majoitusvaihtoehtoon.
Huoneistot varataan ensisijaisesti samaan talouteen kuuluvalle 3 hengen ryhmälle

9x retkeilyhuone 2hh = 18 hlöä ( 2 erillistä vuodetta )
9x huoneisto 3hh = 27 hlöä (2 erillistä vuodetta + lisävuode sohvasta)

Ma – ke: 5.9. – 7.9.2022 Lofootit. Hotelli Scandic Sortland
https://www.scandichotels.fi/hotellit/norja/sortland/scandic-sortland

Ke – to: 5.9. – 6.9.2022  Kiiruna. Hotel: Scandic Kiruna
https://www.scandichotels.fi/hotellit/norja/sortland/scandic-sortland

Matkakohde, Lofootit, Pohjois-Norja, Ruotsi ja Suomi
Matkan ajankohta 4.-8. syyskuuta 2022
Matkan kokonaishinta 950 € / hlö, kun ryhmässä on minimi 24 lähtijää 

Matkan kokonaishintaan sisältyy 

  • Alueen hyvin tuntevan suomalaisen oppaan mukana olo koko matkan ajan
  • majoitus jaetussa 2–3-hengen huoneessa aamiaisineen ja veroineen
  • mainitut ateriat: 2 x lounas ja 3 x illallinen
  • sisäänpääsymaksut Tromssa Polaris, Lofooteilla Viikinkimuseo
  • palvelu- ja toimistomaksut

Lisämaksusta

  • Lofooteilla ja Jällivaarassa Scandic Hotelleissa lisävuode mahdollisuus
  • muut mahdolliset palvelut

Ilmoittautumiset 

Ilmoittautumiset 20.7.2022 mennessä. 
Verkkokaupassa www.kontiki.fi  TAI Sähköpostitse ilmoittautumiset@kontiki.fi
TAI puhelimitse Kon-Tikille: 09-466 300 ilman palvelumaksua. 

 

Jaa artikkeli