Uusi Etsi Luomua -verkkopalvelu yhdistää luomutuotteita käyttävät ammatti­keittiöt ja niitä tuottavat yritykset helposti ja maksuttomasti. 

Verkkopalvelun kehityksessä mukana olleen Anu Aro­laakson mukaan on paljon ammattikeittiöitä, jotka haluavat käyttää enemmän luomua.

– Käyttäjät ja luomun tuottajat eivät kuitenkaan kohtaa. Saatavuusongelmaan törmätään jatkuvasti.

Arolaakson näkemyksellä on painoarvoa. Hän on Savon koulutuskunta­yhtymän projekti­päällikkö, jonka työnkuvaan luomun käytön edistäminen ja saatavuuden parantaminen on kuulunut yli kymmenen vuotta. Viimeisin iso ponnistus saatavuusongelman helpottamiseksi on ollut osallistuminen Etsi Luomua -verkkopalvelun luomiseen.

Etsi Luomua on palvelu, johon luomutuottajat ja luomutuotteiden jalostajat rekisteröivät omat tuotteensa. Keittiöiden ammattilaiset voivat etsiä reseptiikkaansa tarvitsemiaan tuotteita tuotekategorioiden ja sanahaun avulla. Luomuyrityksiä voi myös etsiä kartalta. Kaupanteko tapahtuu palvelun ulkopuolella.

Yritys voi liittyä Etsi Luomua -palveluun, jos se on mukana luomuvalvonnassa. Toisekseen yrityksen täytyy pystyä toimittamaan ammattikeittiöiden tarvitsemia määriä. Arolaakso kuitenkin muistuttaa, että ammattikeittiöitä on erilaisia: pienistä pitopalveluista kymmeniä tuhansia annoksia päivässä valmistaviin suur­talouskeittiöihin.

– Kysyntää on kaikkien tuote­ryhmien tuotteille. Sellaisen vinkin annan lihan­tuottajille, että ammattikeittiöihin tarvitaan leikattua tai jonkin verran jalostettua lihaa. Ei mitään puolikkaita ruhoja. Toisaalta ammattikeittiöihin ei myöskään oteta multaisia tuotteita, joten esimerkiksi vihannesten pitää olla vähintään pestyjä, Arolaakso sanoo.

Yrityksen rekisteröityminen palveluun on helppoa, siihen ei kulu aikaa puoltakaan tuntia. Yritys voi myös tehdä esittelystään haluamansa näköisen – palvelu ei aseta tarkkoja raameja yritystiedon muodolle. Tietojen muuttuessa yrityksen pitää muistaa käydä päivittämässä ne itse palveluun. Etsi Luomua lähettää kerran vuodessa muistutuksen tietojen tarkistamisesta.

Etsi Luomua on toteutettu maa- ja metsä­talous­ministeriön rahoittamassa Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa. Palvelu lanseerattiin maaliskuussa Gastro-messuilla ja markkinointi alkaa toden teolla syksyllä. Kehitysideoitakin on olemassa:

– Tällä hetkellä yritykset voivat siis listata tarjontaansa. Meillä on kuitenkin suunnitelmissa palvelun laajentaminen niin, että keittiöt voisivat ilmoittaa siellä luomutuotetarpeistaan. Etsi Luomua voisi kehittyä kohtaamispaikaksi, jossa voisimme jopa jakaa vihjeitä ja kokemuksia luomun käytöstä ja hankinnasta.

Jaa artikkeli