Uusi Etsi Luomua -verkkopalvelu yhdistää luomutuotteita käyttävät ammattikeittiöt ja niitä tuottavat yritykset helposti ja maksuttomasti.
Verkkopalvelun kehityksessämukana olleen Anu Arolaakson mukaan on paljon ammattikeittiöitä, jotka haluavat käyttää enemmän luomua.
– Käyttäjät ja luomun tuottajat eivät kuitenkaan kohtaa. Saatavuusongelmaan törmätään jatkuvasti.
Arolaakson näkemyksellä on painoarvoa. Hän on Savon koulutuskuntayhtymän projektipäällikkö, jonka työnkuvaan luomun käytön edistäminen ja saatavuuden parantaminen on kuulunut yli kymmenen vuotta. Viimeisin iso ponnistus saatavuusongelman helpottamiseksi on ollut osallistuminen Etsi Luomua -verkkopalvelun luomiseen.
Etsi Luomua on palvelu, johon luomutuottajat ja luomutuotteiden jalostajat rekisteröivät omat tuotteensa. Keittiöiden ammattilaiset voivat etsiä reseptiikkaansa tarvitsemiaan tuotteita tuotekategorioiden ja sanahaun avulla. Luomuyrityksiä voi myös etsiä kartalta. Kaupanteko tapahtuu palvelun ulkopuolella.
Yritys voi liittyä Etsi Luomua -palveluun, jos se on mukana luomuvalvonnassa. Toisekseen yrityksen täytyy pystyä toimittamaan ammattikeittiöiden tarvitsemia määriä. Arolaakso kuitenkin muistuttaa, että ammattikeittiöitä on erilaisia: pienistä pitopalveluista kymmeniä tuhansia annoksia päivässä valmistaviin suurtalouskeittiöihin.
– Kysyntää on kaikkien tuoteryhmien tuotteille. Sellaisen vinkin annan lihantuottajille, että ammattikeittiöihin tarvitaan leikattua tai jonkin verran jalostettua lihaa. Ei mitään puolikkaita ruhoja. Toisaalta ammattikeittiöihin ei myöskään oteta multaisia tuotteita, joten esimerkiksi vihannesten pitää olla vähintään pestyjä, Arolaakso sanoo.
Yrityksen rekisteröityminenpalveluun on helppoa, siihen ei kulu aikaa puoltakaan tuntia. Yritys voi myös tehdä esittelystään haluamansa näköisen – palvelu ei aseta tarkkoja raameja yritystiedon muodolle. Tietojen muuttuessa yrityksen pitää muistaa käydä päivittämässä ne itse palveluun. Etsi Luomua lähettää kerran vuodessa muistutuksen tietojen tarkistamisesta.
Etsi Luomua on toteutettu maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa. Palvelu lanseerattiin maaliskuussa Gastro-messuilla ja markkinointi alkaa toden teolla syksyllä. Kehitysideoitakin on olemassa:
– Tällä hetkellä yritykset voivat siis listata tarjontaansa. Meillä on kuitenkin suunnitelmissa palvelun laajentaminen niin, että keittiöt voisivat ilmoittaa siellä luomutuotetarpeistaan. Etsi Luomua voisi kehittyä kohtaamispaikaksi, jossa voisimme jopa jakaa vihjeitä ja kokemuksia luomun käytöstä ja hankinnasta.
Lihasonnien laiduntaminen on taloudellisesti järkevää varsinkin perinnebiotoopilla. Koko kasvatusajan päiväkasvut ja teurastulokset olivat lähes samat laiduntaneilla ja seosrehuruokituilla, mutta ero näkyi rasvaluokissa.
Naudan käyttäytymistä eri tilanteissa ohjaavat vaistot, opittu käyttäytyminen, pelko ja aggressio. Kasvissyöjänä nauta kuuluu saaliseläimiin, ja pelko on ehto saaliseläimen hengissä säilymiselle. Nauta näkee hyvin hämärässä, kuulee ja maistaa paremmin kuin ihminen. Se tunnistaa hoitajansa hajun perusteella, samoin kuin paikan, jossa on aiemmin tapahtunut jotain pelottavaa.
Lihantuotannossa olevilla kyytöillä on Arvilan tilalla arvokas tehtävä, sillä ne lisäävät luonnon monimuotoisuutta laiduntamalla. Maatiloilla tuetaan luonnon monimuotoisuutta monin eri keinoin.
Kuusamolaisella maitotilalla tehdään meijerituotteita omasta maidosta jo kolmannessa polvessa. Leipäjuustosta aloitettiin, nyt tehdään jogurttia ja pian mahdollisesti myös muuta.
Työterveyshuollon tilakäynnit eivät ole tarkastuksia vaan terveyden ja työssä jaksamisen palvelemista. Vain reilu neljäsosa maatalousyrittäjistä on liittynyt työterveyspalveluiden piiriin. Työterveyshoitaja Päivi Eskola kävi Lilli Karolan ja Samuli Pyhtiän tilalla Sysmässä.
Eläimen vastustuskyvystä eli immuniteetista riippuu, sairastuuko eläin ja paraneeko se itsestään vai hoidon avulla. Hoitajan keskeinen tehtävä on eläimen vastustuskyvyn ylläpito ja tukeminen hyvällä hoidolla, olosuhteilla ja ruokinnalla.
Mäntyselän tilalla Kerimäen Louhella laitettiin vuonna 2002 lypsykarja korkealaitaiseen ja siirryttiin lihakarjan kasvatukseen. Lämpimän kasvattamon rinnalle nousi vuonna 2008 kylmäkasvattamo, joka täytti vaatimukset raskaampien rotujen kasvatukseen. Suunta osoittautui oikeaksi. Jukka Nousiainen, mitä tilalle kuuluu nyt?
Kun meistä tuli 15 vuotta sitten tilallisia, halusimme tuottaa puhdasta suomalaista ruokaa ja tarjota laadukkaita raaka-aineita koti- ja ammattikeittiöille paikallisesti. Tavoite on saavutettu, mutta enpä olisi uskonut silloin, että olemme nyt mukana myös energiabisneksessä. En myöskään sitä, että naudanlihasta on pulaa. Maailman murrokset totta tosiaan näkyvät näin ruohonjuuritasollakin! Sain maaliskuussa kunnian osallistua Maa- ja metsätalousministeriön
Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opetusnavetalla otetaan talteen lämpöenergiaa maidon esijäähdytyksestä ja lietelannasta sekä tuotetaan sähköä katon aurinkopaneeleilla.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.