Automatisoituun ruokintaan siirtymisen edut tunnetaan parhaiten maito­tiloilla, mutta nyt menetelmä on tekemässä alue­valtausta myös emo­lehmien kasvatuksessa ja naudan­lihantuotannossa. Ruokintarobotti Lely Vector ruokkii emolehmät ja lihakarjan Luomu-Heikkilässä.

Luomu-Heikkilässä viime kevät­talvella käyttöön­otettu Vector-ruokinta­robotti jakaa halutut rehu­annokset kullekin eläin­ryhmälle karsina­kohtaisesti. Laite huolehtii siitä, että tuoretta rehua on aina pöydällä.

Loimaalla sijaitseva Luomu-Heikkilä Oy on Suomen ensimmäinen emolehmätila, jonka ruokinnassa on siirrytty Lely Vector -ruokintajärjestelmän käyttöön. Järjestelmän avulla eläimet saavat tuoretta rehua kellon ympäri pienellä henkilötyömäärällä samalla, kun eläinten ruokinta voidaan toteuttaa ryhmäkohtaisesti.

Yrittäjä Teppo Heikkilän omistamalla luomu­tilalla on ruokittavana iso nautakarja, reilut 300 päätä, kun sonnit lasketaan mukaan. Poikivia emolehmiä näistä on 140, joista noin puolet on alkuperäiskarjaa eli itäsuomalaisia kyyttöjä. Nurmi­rehua eläimille korjataan noin 200 hehtaarin alalta, ja rehua tarjoillaan kahdessa eri kasvatus­hallissa oleville eri-ikäisille naudoille.

Viime keväänä Luomu-Heikkilässä otettiin käyttöön Lely Vector -ruokintajärjestelmä, johon kuuluu automatisoitu rehukeittiö ja itsekulkeva apevaunu eli ruokintarobotti.

Vanhan lantalan paikalle rakennettiin rehuvarasto, jonka pohja-ala on 11×13 metriä. Siltanosturissa liikkuva kahmari hakee 16 ruutuun sijoitetuista rehukakuista palaset kulloisenkin reseptin mukaan ja kiikuttaa ne koura kerrallaan vieressä latautuvan ruokintarobotin säiliöön. Robottiin mahtuu kahden kuution erä rehua. Vector lisää sekoitteeseen ennalta määrätyn reseptin mukaan spiraalikuljettimien kautta syötettävät väkirehut, kivennäiset ja veden.

Sekoitussäiliön täyttö käy rauhalliseen tahtiin noin vartissa samalla, kun säiliön pystyruuvi sekoittaa annosta. Tähän se ei käytä akkuvirtaa, vaan latausasema syöttää sille verkkovirtaa, joka sekä lataa akkuja että pyörittää sekoitinta 5,5 kilowatin moottorilla.

Laitteisto kuluttaa vähän energiaa, koska rehua pudotetaan sekoitusyksikköön vähän kerrallaan vaihtelevassa järjestyksessä. Myös sekoittamisen energiankulutus on pieni.

– Rehuvarasto on mitoitettu kolmen päivän rehunjakoja varten. Tämän voi helposti muuttaa viikon välein täytettäväksi, jolloin pohja-alan voi kasvattaa 11×24 metriin. Eläinmäärän kasvaessa voi lisätä toisen ruokintarobotin. Kun toinen jakaa rehua, toiseen voidaan kuormata sitä, NHK:n tuotepäällikkö Lauri Sohlo kertoo.

Vectorin käydessä kierroksella sen 0,37 kilowatin ajomoottori toimii 325 voltin jännitteellä, jonka konvertteri eli muunnin muuntaa akkujen tuottamasta tasavirrasta.

Apevaunun säiliö ottaa sisuksiinsa 150–650 kiloa rehua kerrallaan, ja se kiertää ruokinta- tai skannausmatkallaan usein yli 20 kertaa vuorokaudessa jakamassa seoksia karjan eteen. Kierroksellaan ruokinta­robotti siirtää aina apetta lähemmäksi ruokintapöytää ja mittaa pöydällä olevan apemäärän. Osa käynneistä voi olla pelkkiä aktivointi- ja skannauskierroksia.Näin se pitää huolen siitä, että tuoretta apetta on jatkuvasti tarjolla.

– Tämä on maailman ainoa ruokintajärjestelmä, joka jakaa apetta vain tarpeeseen, Sohlo kehaisee.

Teppo Heikkilän luomutilalla on ruokittavana noin 300 eläimen nautakarja. Lely Vector on tuonut helpotusta ruokintatyöhön ja helpottanut ajankäytön painetta.
Teppo Heikkilän luomutilalla on ruokittavana noin 300 eläimen nautakarja. Lely Vector on tuonut helpotusta ruokintatyöhön ja helpottanut ajankäytön painetta.

Edulliset käyttökulut

Teppo Heikkilä laskeskelee, että hänen karjansa kuluttaa apetta noin 5 000 kiloa vuorokaudessa. Vector-laitteisto käyttää kokonaisuudessaan sen jakamiseen sähkö­virtaa arviolta 40 kilowattituntia. Sen perusteella jakokulu jää noin neljään euroon päivässä ilman laitteiston huoltokustannuksia.

– Traktorikäyttöisellä apevaunulla päivittäiset ajokerrat tulisivat huomattavasti kalliimmaksi huoltokuluista puhumattakaan. Nyt minulle jää enää rehun nouto kahmarilla viereisistä laakasiiloista lyhyen matkan päähän rehukeittiöön joka kolmas päivä.

Luomu-Heikkilässä sähkökustannuksia laskevat kahdelle kattolappeelle asennetut 12 kilowattipiikin aurinkopaneelit, joihin on myöhemmin kytketty akusto, jolla saa tasattua vuorokautista kulutusta.

– Edulliset käyttökulut ja ekologisuus olivat tärkeimpiä syitä ruokintarobotin hankintaan. Sähkönkulutus on pientä jaettavaan rehukilomäärään nähden, Teppo Heikkilä summaa.

Reseptin mukaan askaroiva rehukahmari mittaa rehun korkeuden laserilla ja punnitsee jokaisen kahmaisun ennen lastausta. Palattuaan laite muistaa nostokorkeuden ja osaa haukata palan halutusta rehukakusta oikealta korkeudelta.
Reseptin mukaan askaroiva rehukahmari mittaa rehun korkeuden laserilla ja punnitsee jokaisen kahmaisun ennen lastausta. Palattuaan laite muistaa nostokorkeuden ja osaa haukata palan halutusta rehukakusta oikealta korkeudelta.

Apua myös etänä

Vector jakaa rehuannokset optimaalisesti jokaiselle eläinryhmälle: siitossonneille, emoille, vasikoille ja kyytöille. Jakosuunnitelmaa voidaan muuttaa rehukettiön yhteydessä olevan toimiston tietokoneella. Periaatteessa muutoksia voi tehdä myös mobiililaitteella, mutta työskentely on helpompaa tietokoneen suuremmalla näytöllä.

Säilörehun joukkoon voidaan laittaa lisäksi perunaa, juurikkaan naatteja, mäskiä ja leipomotähteitä. Sekoitteita pystytään tekemään rajattomasti, mikä on tärkeää etenkin tiineysvaiheen ruokinnassa.

Ruokintajärjestelmän reseptiikan käynnistys Luomu-Heikkilässä ei vaatinut mahdottomia. NHK-keskuksen huolto- ja maatilaneuvonta kävi appeet aluksi läpi, jotta sekoitussuhteet ja muut seikat tulivat kuntoon. Tämän jälkeen rehut lähtivät jakautumaan hyvin tarkasti kullekin pöydälle ja eläinryhmälle.

NHK-keskuksen neuvonta pääsee myös ohjelmaan käsiksi, jos appeen reseptiä ei jostain syystä saisi itse muutettua. Yrityksellä onkin tiukka kolmen tunnin huolto­lupaus ympäri vuoden.

Hälyt käyvät myös, elleivät automaatti­ovet toimi. Näin kävi aluksi Heikkilän tilallakin. Ovijärjestelmä ei ole NHK-Keskuksen asentama.

Viime kevättalven pakkaset eivät tuoneet Luomu-Heikkilässä ilmi mitään erityisiä ongelmia automaattiruokinnassa. Vaunu kulki talvisäässä vaivatta omilla reiteillään, sillä ulkoreittiä ohjaavassa betonilaatassa on saattokaapelit. Rehukeittiön lattiassa ei ole lämmitystä, joten ape säilyy näin raikkaana ja keittiön ilma pysyy kuivana.

Teppo Heikkilä aikoo laajentaa eläinhallia joskus lähitulevaisuudessa. Uutta navettaa varten on jo kaikki luvat olemassa, mutta investointipäätöstä ei ole vielä tehty. Laajennuksen kannattavuus myös mietityttää. Taustalla on ajankäyttö. Investointi vapauttaisi niin isäntä­väen kuin työntekijätkin keskittymään olennaisimpiin asioihin.

Jaa artikkeli