Emolehmäyritys Vita Fall AB omistaa Ruotsin hienoimman sonnin sekä huippuvaloisan emolan Itä-Göötanmaalla parisataa kilometriä Tukholmasta etelään. Tilan 120 emosta puolet on charolaisia ja puolet simmentaleja.

Emolehmäkasvattajat Sofia Persson ja Stefan Johansson rakensivat vuonna 2008 valmistuneen emolansa päädyn 30-prosenttisesti rei´itetystä aaltopellistä, joka näyttää sisältä läpinäkyvältä. Vielä viisi vuotta sitten reikäpelti ei ollut yhtä yleinen rakennusmateriaali kuin nyt. Esimerkiksi Ruotsin liharotuyhdistysten sonnikoeasema Gunnarp Skånessa on käyttänyt sitä.

”Jos rakentaisin nyt, tekisin seinät kokonaan reikäpellistä”, Stefan Johansson sanoo

Vita Fall AB toimii Johanssonin sukutilalla. Emolehmätuotanto on tilan kymmenen vuotta omistaneen pariskunnan yhteisyritys, mutta kumpikin työskentelee tilan ulkopuolella.

Finspångin kuntaan kuuluva Ljusfallshammar on vahvaa karjatalousaluetta hyvien laitumien ja nurmentuotannolle suotuisan ilmaston ansiosta. Vita Fallin viljelijäpari on naapuristostaan tyytyväinen, sillä asutus Ruotsin maaseudulla on harventunut ja muun muassa naudanlihassa omavaraisuus pudonnut EU-aikana noin 80 prosentista 45:een.

Vita Fall päätyi kahteen rotuun, koska Sofialla on vanhempiensa tilalta vahva charolaistausta. Stefan puolestaan arvostaa simmentalien hyvää kasvukykyä. Simmentaleja on alueella vähän, joten eläinaineksella on hyvä kysyntä.

”Ruokinnallisesti rodut ovat samantyyppisiä. Simmentalemot lypsävät enemmän ja saattavat menettää kuntoaan. Charolaisilla on parempi rehuhyötysuhde ja ruhot luokittuvat paremmin”, omistajapariskunta vertailee.

Leena Pakarinen, teksti ja kuva

Lue koko juttu huhtikuun painetusta Eläin-liitteestä.

Jaa artikkeli