Kai ja Kati Peltovuoman suururakka alkaa olla takanapäin. Viime vuodet ovat pyörineet uuden navetan rakentamisen ympärillä, mikä on vienyt pariskunnan kaiken ajan. Peltovuoman tilan lisäksi Enontekiöllä on vain viisi muuta lypsykarjatilaa.

Aamu loman jälkeen alkaa vauhdikkaasti navetassa, kun Kai, 51, ja Kati Peltovuoma, 47, huomaavat, että tilan paras lypsylehmä Eila on telonut utareensa sen verran pahoin, että on kutsuttava paikalle eläinlääkäri.

”Onneksi meillä on eläinlääkäri 35 kilometrin päässä Hetassa, joten hän pääsee tarvittaessa tulemaan nopeasti paikalle. Itse asiassa Enontekiön ja Muonion kuntainliitolla on nykyään 1,5 eläinlääkärin virkaa”, kiittelee Kati Peltovuoma.

Peltovuoman maitotilalla – joka sijaitsee samannimisessä kylässä – on tapahtunut paljon viime vuosien aikana. Uusi pihatto valmistui pari vuotta sitten, minkä jälkeen lypsylehmien määrä tuplaantui. Tilalla on nyt viitisenkymmentä lypsävää sekä nelisenkymmentä hiehoa ja vasikkaa.

RIITTA SAARINEN, teksti

Lue koko juttu Painetusta kesä-heinäkuun Maatilan Pellervosta.

Jaa artikkeli