Lauri Kokko, 85, on ollut hevosmies pienestä pitäen. Kokko ansioitui raveissa omilla ajokeillaan, kunnes joutui jättämään kilpailut täytettyään 72 vuotta. Sääntömuutoksen jälkeen hän on palannut kilparadoille. Voittoja on jo tullut.

Lauri KokkoYlivieskalainen Lauri Kokko jos kuka on hevosmies hankeen ja vereen. Hevoset ovat kuuluneet aina hänen elämäänsä. Tälläkin hetkellä omassa tallissa hirnuu neljä hevosta.

Pohjois-Pohjanmaalla asuva Kokko aloitti ohjastajan uransa vuonna 1956. Kymmenen vuotta myöhemmin hänet palkittiin vuoden raviohjastajana. Parhaiten Kokko tunnetaan kuitenkin Helättimen omistajana, valmentajana ja ohjastajana, sillä oma tamma voitti kolme perättäistä ravikuningattaren titteliä vuosina 1964, 1965 ja 1966.

Kokkoa voidaan pitää Suomen kaikkien aikojen voitokkaimpana amatööriohjastajana. Suomen Hippoksen tietokannan mukaan hän on ohjastanut vuodesta 1977 lähtien yli 800 ravilähtöä ja voittanut niistä vajaa 90. Jo ennen sitä Kokolla oli takana noin 3 000 ajettua lähtöä ja 425 voittoa, mutta niistä ei ole olemassa nykyisenkaltaista tilastointia.

Kilpailu-ura katkesi vuonna 2001 Kokon täyttäessä 72 vuotta, joka oli tuolloin raviohjastajien yläikäraja. Se kirpaisi ravimiestä, joka tunsi itse, ettei ollut yhtään sen huonommassa kunnossa kuin ennenkään. Tutinaa ei tuntunut missään eikä kilpaileminen aiheuttanut hermoilua.

Euroopan komissiolle tehdyn ikäsyrjintäkantelun vuoksi Euroopan raviurheilun keskusjärjestö UET joutui poistamaan ikärajat ja näin Kokko pääsi palaamaan kilparadoille tämän vuoden maaliskuussa. Sitä ennen hänen piti kuitenkin läpäistä lääkärintarkastus ja suorittaa ajolupaan vaadittava kurssi. Lääkärintarkastuksen läpäisseet saavat erikoisluvan aina vuodeksi kerrallaan.

Läpäistyään lääkärintarkastuksen Lauri Kokko lähti Oulun Ruukkiin. Siellä hänen kanssaan oli suorittamassa korttia nuoria naisia, jotka olivat 16 vuoden kynnyksellä, mikä on raviohjastajan alaikäraja.

”Meitä oli viisitoista kortin saajaa. Päästiin kaikki läpi. Oli kirjalliset sääntökokeet ja mentiin hevosen kanssa”, kertoo Kokko nauru silmäkulmassa. Takavuosina Kokko on pitänyt itse vastaavia kokeita nuoremmilleen.

RIITTA SAARINEN, teksti
ANTTI SARAJA, kuvat

Lue koko juttu painetusta joulukuun Maatilan Pellervosta! Lehden tilaajana voit lukea koko lehden myös näköislehdestä osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli