Yksityisomistukseen siirtyneen Kiteen Koivikon koulutilan toimintoja pyörittää nyt useiden osakeyhtiöiden rypäs. Maatalousopetus voi jatkua yritysten tiloissa sopimuksen mukaan vielä parikymmentä vuotta. Maidontuotanto moninkertaistuu uuden navetan rakentamisen myötä.

Keski-Karjalan koulutuskuntayhtymä myi kuutostien varrella sijaitsevan Koivikon maatalousoppilaitoksen tuotantorakennukset ja pellot vuonna 2010. Ostajana on samassa yhteydessä perustettu Koivikon Kartano Oy, jonka omistavat Pekka Partanen ja lankonsa Pauli Tolonen. Kauppaan sisältyivät koulutilan pellot, noin 100 hehtaaria, sekä 6 000 neliömetrin verran erilaisia tuotantorakennuksia.

Nyt uusi omistaja kehittää tilaa sovittaen toimintoja samojen omistajien jo aikaisemmin perustamiin yrityksiin. Noin viiden kilometrin matkassa sijaitsee Pekka Partasen kotitila ja kymmenen kilometrin päässä Partasen ja Tolosen aikaisemmin hankkima tila, Maatalousyhtymä Partanen & Tolonen. Yhtymä kasvattaa molemmilla tiloilla lihakarjaa.

Hieman erilaisin omistuksin toimivat lisäksi Koivikossa ravintolatoimintaa harjoittava kievariravintola sekä ratsutalli. Kiteen kaupunkitaajaman tuntumassa toimii myös orgaanisesta jätteestä lannoitteita ja bioenergiaa jalostava yritys BioKymppi Oy.

Pekka Partanen toimii kaikkien näiden yhtiöiden hallitusten puheenjohtajana ja muut osakkaat paneutuvat kunkin yksikön käytännön johtamiseen toimitusjohtajina.

TUOMO KAUTONEN, teksti ja kuva

Lue koko juttu painetusta joulukuun Eläin-liitteestä.

Jaa artikkeli