Työntäyteisiä päiviä, rauhallisia öitä. Näitä on luvassa toimintaansa käynnistelevässä Finnmilkin jättinavetassa, jossa on varauduttu kaikkeen.

Yli kahden vuoden suunnittelu- ja rakennusurakan jälkeen ylistarolaisen Finnmilk Oy:n maitotilayrittäjillä alkaa varsinainen työ 600 lehmän karusellirobottinavetassa. Yrittäjistä huokuu innostus. Nimittäin näihin aikoihin suurnavetassa koetaan ratkaisevat ja jännittävätkin hetket, kun automaattinen karusellirobotti-lypsyasema käynnistetään.

”Tässä on samassa paketissa kaksi minulle mielenkiintoista ja tärkeää asiaa: tekniikka ja lehmien hyvinvinvointi. En voi keksiä, millä muulla tavalla nämä vielä paremmin voisivat yhdistyä kun meidän navetassamme nyt”, Juhani Korkiamäki summaa.

Navetassa pidettiin joulukuussa avoimet ovet. Isännät Juhani Korkiamäki ja Ari Teppo kertovat toimittajille ja pääluvultaan viiteen ja puoleen tuhanteen kasvaneelle avajaisyleisölle silminnähden innostuneena ja ylpeänä navetan tiloista, automaatiosta ja toiminnoista ja jaksaa vastata uudelleen ja uudelleen samoihin kysymyksiin. He ovat malttamattoman innostuneita tulevasta.

Virallisten avajaisten aikaan ensimmäiseen lypsykertaan aikaa on vielä reilun kuukauden päivät, eikä navetassa ollut vielä eläimiä. He näkevät sielunsa silmillä lehmien jo käyskentelevän hehtaarin kokoisessa navetassa, mutta toppuuttelevat omiakin ajatuksiaan lentämästä liiaksi.

”Käytäntö näyttää, millaiseksi navetan arki lopulta muodostuu. Esimerkiksi työvuorot: luultavasti navetassa työskennellään kahdessa vuorossa niin, että iltavuoro päättyisi puolen yön aikaan. Arkirutiinit hioutuvat varmasti pian”, Juhani Korkiamäen Katja-puoliso sanoo.

Finnmilkin navetan arki tulee pääasiassa Korkiamäkien ja Ari Tepon hoidettavaksi. Lisäksi palkataan kolmesta viiteen työntekijää karjanhoitajiksi.

KIRSI HAAPAMÄKI, teksti
JUHANI MÄKI-TEPPO, kuva

Lue koko juttu helmikuun 2015 painetusta Eläin-liitteestä.

Jaa artikkeli