Arctic Milkin juustomestari Juha Lundströmille on tärkeää vaalia juuston tekemisen käsityötaitoa ja siirtää taitoa eteenpäin.

Vaikka juustot olivat seuranneet Juha Lundströmiä koko aikuisiän, oma juustola tuli hieman yllättäen. Idea juustolan perustamisesta syntyi vuonna 2010 yhdessä kollegoiden, Riina Palmun ja Heikki Ahopellon kanssa Juhan ollessa opettajana Ahlmanin maatalousoppilaitoksessa,.

Syntyi Arctic Milk, jossa kolmikko teki juustoja eri meijereiden vuokralaisena päivätyön ohessa. Reilun vuoden kuluttua Lundström oli valinnan edessä, juustot tai päivätyö. Samoihin aikoihin vapautuivat juustolatilat Kiuruvedellä ja valinta oli selvä. Lundström toimi sekä Arctic Milkin juustomestarina että toimitusjohtajana ja nykyään myös ainoana omistajana.

Juusto-osaamisen Juha Lundström on saanut useista eri paikoista. Hämeenlinnan meijerioppilaitokseen lisäksi oppia juuston valmistukseen on tullut lukuisista isoista ja pienistä juustoloista ympäri Suomen. ”Leipäjuustoa olen tainnut tehdä seitsemässä eri paikassa. Se onkin vahvinta osaamistani”, hän lisää.

Vuodet MTT:n tutkimusmestarina Jokioisilla opettivat myös paljon. ”Teimme erilaisia ruokintakokeita ja samalla näimme vaikutukset juuston tekemiseen. Muun muassa Ingmanille teimme monia toimeksiantoja”, Lundström muistelee.

Opintomatkat ulkomailla antavat alaa tuntevalle paljon. ”Maailmalla kulkiessa pääsee juuston tekemistä nähdessään heti kiinni siihen, mitä tapahtuu ja miksi. Samalla voi jutella ihmisten kanssa ja oppia.”

Cheddarin valmistuksen puolestaan opettivat kirjat ja sinihomejuuston kurssi Ruotsissa.

EEVA-KAISA PULKKA, teksti ja kuva

Lue koko juttu painetusta helmikuun 2015 Eläin-liitteestä.

Jaa artikkeli