Monitahoisten ohrien satokehitys on viime vuosina edennyt pitkin harppauksin. Tämän ovat huomanneet myös viljelijät. Etelä-Suomessa monitahoisten ohrien viljelyala on kääntynyt kasvuun.

Tiken tilastojen mukaan tällä vuosikymmenellä koko maan ohra-ala on vaihdellut 500 000 hehtaarin molemmin puolin. Eteläisen Suomen osuus tästä on 110 000–145 000 hehtaaria. Etelä-Suomeksi tässä lasketaan Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusalueet.

Vaikka vuosittaista vaihtelua tietysti on, ohra-alan sisällä trendi näyttää selvältä: Etelä-Suomessa monitahoisesta ohrasta on tulossa varteenotettava kasvi kaksitahoisen kannoille. Vuonna 2010 monitahoisia viljeltiin 20 000 hehtaarilla, neljä vuotta myöhemmin lähes 30 000 hehtaarilla. Samaan aikaan, vuonna 2014, kaksitahoisten rehuohrien ala oli 55 000 hehtaaria.

Totuuden nimissä on mainittava, että kaksitahoista viljellään etelässä enemmän, yhteensä noin 110 000 hehtaaria. Tästä alasta puolet, noin 55 000 hehtaaria, viljellään mallasohralajikkein. Kaksitahoisen ohrien viljely ei kuitenkaan ole lisääntynyt yhtä ripeästi kuin monitahoisten.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuva

Lue koko juttu painetusta maaliskuun 2015 Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli