Rymättylässä varhaisperunaa viljelevän Juho Lehmuskosken perunapelloilla kasvaa aikaisimmillaan jo maaliskuun puolivälin hujakoilla istutettua varhaisperunaa. Kaikki tähtää h-hetkiin eli lakkiaisjuhliin ja juhannukseen.

Oikeat toimenpiteet oikeaan aikaan, tiivistää Naantalin Rymättylässä jo toistakymmentä vuotta varhaisperunaa viljellyt Juho Lehmuskoski kesän himoitun herkun viljelyn olennaiset elementit. Lehmuskosken oikeat toimenpiteet alkoivat tänä vuonna istutusten osalta ennätysvarhain, sillä miehen viiden hehtaarin suuruisilla varhaisperunapelloilla ensimmäiset siemenperunat istutettiin maahan jo maaliskuun 18. päivän paikkeilla.

Ajoittain turhan koleiden kelien ja sateiden katkomat istutukset ovat jatkuneet pitkin kevättä ja jatkuvat edelleen, sillä paikallisten varhaisperunanviljelijöiden osuuskunta Rymättylän Varhanen, joka myös Lehmuskosken perunoiden jakelusta huolehtii, haluaa tuoda parhaansa mukaan helpotusta suomalaisten pitkin kesää jatkuvaan varhaisperunannälkään.

”Aikaisemmin ensimmäisten perunoiden tulo tähdättiin juhannusmarkkinoille. Nyt tähdätään koulujen päättäjäisiin. Pakko yrittää saada ensimmäiset sinne”, Lehmuskoski sanoo.

JARI HAKALA, teksti
JOHANNES TERVO, kuva

Lue koko juttu toukokuun painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös e-lehdestä osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli