Metsäpalveluyrittäjiä tarvitaan jatkossa yhä enemmän. Pientäkin alan yritystä kantaa joustavuus ja luotettavuus.

Metsäpalveluyrittäjä Jake Ihalainen aloitti yritystoiminnan lukioikäisenä polttopuusavotoilla. Nykyisin hän myy metsäpalveluja isoillekin yhtiöille. Kun muut teinit pärisyttivät raitilla mopojaan, kotkalainen Jake rääkkäsi moottorisahaa kotipihallaan ja myi klapeja puulämmittäjille.

”Olin kuullut että polttopuista saa hyvän hinnan. Soitin kaupungin puistomestarille ja sain luvan hakea harvennetut puut itselleni. Polttopuiden myynnin jälkeen mukaan tulivat myös puiden kaadot”, Jake muistelee.

Pian naapuri alkoi vihjailla, että pitäisi perustaa yritys. Ja sen Ihalainen teki, pisti pystyyn Jaken Pöllin. Nuori mies tienasi itse elantonsa kunnes meni armeijaan ja sen jälkeen lähti opiskelemaan metsätalousinsinööriksi.

”Valmistuin 2013 ja sain ensimmäisen sopimuksen Metsä Groupille; metsäsuunnittelua ja metsurintöitä.”

Jaken Pölli täytti jo 10 vuotta, Jake on vasta 26-vuotias.


Jaken Pölli on laajentanut työkenttäänsä mm. metsäsuunnitteluun, Jari Lipiäinen laatii metsäsuunnitelmia.

Pari vuotta sitten hän palkkasi firmaansa päätoimiseksi metsäsuunnittelijaksi entisen opiskelukaverinsa, metsätalousinsinööri Jari Lipiäisen. Jaken leipiin oli helppo lähteä, sillä kaverukset tekivät jo opiskeluaikoina yhdessä puunkaatoja.

Seutukunnalla Jaken Pölli tunnetaan pihapuiden kaadoista ja kantojen jyrsinnöistä. Niitä tilaavat sekä yksityiset että yritykset.

”Pihapuiden kaadoissa myy hyvin koko paketti eli kaadamme puut, jyrsimme kannot ja viemme puut ja risut mennessämme.”

Tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla töitä on paljon, sillä monilta puuttuvat sekä koneet että puunkaatotaidot. Taloyhtiöt siistivät ympäristöään ja omakotiasujat poistattavat varjostavia puujättejä pihoiltaan. Jaken Pöllissä on oltava hyvin perillä laeista, sillä puunkaato taajamissa on luvanvaraista. Ja vaikka pykäliä noudatetaan, puiden kaataminen herättää aina myös tunteita.

”Joskus on käynyt niin, että kun olemme menneet kaatamaan taloyhtiön takapihalta puita nurin, vastassa on ollut vihaisia asukkaita. Ei ole auttanut muu kuin panna radiota kovemmalle.”

SIRPA PALOKARI, teksti
MARJA SEPPÄLÄ, kuvat

Lue koko juttu painetusta elokuun 2015 Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli