Yrjölän tilan hevosmaneesi muuttuu vuoden loppuun mennessä yli 140 eläimen pihatoksi. Samalla toteutuu Sanna ja Petri Holopaisen kymmenvuotinen haave uudesta, nykyaikaisesta navetasta.

Peppi-poni seeprakuvioisine loimineen toivottaa tulijan muun hirnujajoukon kera tervetulleeksi Joensuun Yrjölän tilalle. Pihapiiriin rajoittuvalla laitumella vasikat ja hiehot mässyttävät ruohoa ja kurkkivat vierailijaa.

Maidontuotanto- ja ratsuhevostila sijaitsee aivan Reijolan taajaman kupeessa. Sanna ja Petri Holopaisen maatilan pihalta näkyvät niin markettien kyltit kuin kerrostalotkin. Joensuun kaupungin keskustaan on kymmenen kilometriä.

Maatalouden harjoittamiselle ja etenkin tuotantotilojen lisärakentamiselle paikka on vaativa, sillä ympäristöhaittoja on torjuttava tavallistakin pontevammin. Tilakeskuksen vieressä kulkee vilkasliikenteinen kuutostie, joka rajoittaa tien toisella puolella olevien peltolohkojen laidunkäyttöä.

”Onneksi väylän alittaa 4,2 metriä korkea alikulku, jonka kautta traktoreilla ja työkoneilla pääsee tiluksille ilman poikkeamista vilkasliikenteiselle tielle”, Petri Holopainen sanoo.

Sanna Holopainen näkee sijainnissa myös paljon hyviä puolia.

”Se antaa hyvät lähtökohdat vaikkapa suoramyynnille, jos sellaista haluaa kokeilla.”

Eduksi voidaan lukea se, että kaupunkilaiset pääsevät katsomaan eläimiä ja näkevät edes vilauksen nykyaikaisesta ruuantuotannosta. Päiväkoti- ja koululaisryhmiä vieraileekin tilalla tavan takaa silittelemässä poneja ja vasikoita.

null
Petri ja Sanna Holopainen ovat helpottuneita, kun tilalle saadaan viimein ajanmukainen navetta.

Mutkikas navettaprojekti

Holopainen on isännöinyt Yrjölän tilaa jo parikymmentä vuotta. Sukutilalla on aina ollut lehmiä, ja siksi maidontuotannon jatkaminen tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Hevosia tilalle tuli vasta Sanna-vaimon myötä.

Uutta navettaa Holopaisen pariskunta suunnitteli jo kymmenisen vuotta sitten, mutta kunnan puolelta ei rakentamiselle lämmetty. Tuolloin Reijola kuului Pyhäselän kuntaan. Rakennusluvan epäämistä taustoittivat käynnissä olleet kuntaliitosneuvottelut Joensuun kanssa. Vallalla oli vahva käsitys, että harkinnassa on tilakeskuksen lunastaminen ja alueen kaavoittaminen asuinkäyttöön.

”Me ehdimme jo katsoa uuden paikan kodille ja navetalle. Moninaisia maaperätutkimuksia ja suunnitelmia teetettiin, muttei sentään ehätetty tilata talopakettia”, Sanna kuvaa.

MARJA HEIKKILÄ, teksti
JORMA HEIKKILÄ, kuvat

Lue koko juttu lokakuun 2015 painetusta Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös Maatilan Pellervon E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehti.fi.

 

Jaa artikkeli