Myyjillä on halua myydä, mutta ostajia on nyt vähän. Kun konekauppiaat kilpailevat asiakkaista, olisi hyvä hetki ostaa.

Viime vuosi oli konekaupalle haastava, ja tämä talvi on jatkunut yhtä haastavana”, myyntijohtaja Matti Kallio Agco Suomesta sanoo. Hänen lausahduksensa kiteyttänee kaikkien maatalouskonekauppiaiden mietteet.

Alueelliset vaihtelut olivat suuria, mutta vuosi 2015 jäi monen viljelijän mieleen katastrofivuotena. Sitä se oli myös viljelijöistä riippuvaisille konekauppiaille.

Talvi oli vaikea DLA-leirillekin. ”Ensin traktoreiden myynti tuli alas – ja sen jälkeen työkonepuoli. Varovaisuutta on ollut ilmassa”, Hankkija Oy:n konekaupan liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja ja Y-Agron toimitusjohtaja Jari Nevalainen kertoo.

Positiivista on Nevalaisen mukaan ollut kuivurikauppa ja yleensäkin lisääntynyt maatalousrakentaminen. Rakentaminen on kuitenkin pitkälti sidoksissa tukipäätöksiin.

Nevalainen rohkaisee lähtemään kaupoille. ”Kannattaa lähteä liikkelle, jos on suunnitelmia ja tarvetta. Nyt on varmasti ostajan markkinat.”

HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta huhtikuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös Maatilan Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli