Terveet vasikat ovat tavoittelemisen arvoinen asia nautatilan arjessa. Ternimaito on tärkein yksittäinen tekijä vastasyntyneen vasikan vastustuskyvyn kehittymiselle.

Pikkuvasikat syntyvät maailmaan varustettuina kovin vähäisellä vastustuskyvyllä ja ovat näin alttiina sairastumaan. Hyvä alku terveelle elämälle saadaan tai ei heti syntymässä, joten ei ole se ja sama, mihin vasikka syntyy ja mitä elämän ensi hetkinä tapahtuu.

Vasikoiden terveyden tukeminen on tärkeää. Vain terveet ja hyvinvoivat vasikat kasvavat ja kehittyvät hyvin. Hyvä vastustuskyky taudinaiheuttajia vastaan on tärkeää ja koostuu monesta eri tekijästä. Tilan tautipaine, tautisuojauksen toimivuus, eläinten hoito ja olosuhteet sekä yksittäiset tekijät kuten ternimaidon riittävä saanti ja syntyneiden vasikoiden kuivaaminen ovat kaikki tärkeitä kokonaisuuden kannalta.

Emien terveys tiineyden ja poikimisen aikaan on vasikoille tärkeää ja vasikoiden terveyden edistämiseen kuuluu taata umpilehmille hyvä hoito ja olosuhteet. Näin ennaltaehkäistään sairauksia, kuten poikimahalvauksia, jotka ovat haitallisia myös vasikoiden terveydelle. Poikimiset on syytä valvoa, sillä syntymän aika on erityisen kriittinen vasikoiden tulevaisuudelle.

Hapenpuute syntymän aikana, kylmettyminen heti syntymän jälkeen tai ternimaidon riittämätön saanti uhkaavat vasikoiden terveyttä välittömästi. Pitkittyneestä poikimisesta johtuva hapenpuute on merkittävä syy heikoille, huonosti voiville vastasyntyneille ja kylmettyminen rasittaa vasikoiden elimistöä altistaen näin sairauksille myöhemmin.

ANN-HELENA HOKKANEN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta syyskuun 2016 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden myös E-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli