Yara N-Sensor on täsmäviljelylaite, jolla tehdään paikkakohtaista lannoitusta kasvuston lehtivihreän ja biomassan määrän mukaan.

Kasvien typen tarpeen pystyy määrittelemään niiden lehdistä tietyillä aallonpituuksilla heijastuvan valon perusteella. Juuri sitä työtä tekee Yara N-SensorTM. Se myös käyttää saamaansa tietoa, ja säätää reaaliaikaisesti ja paikkakohtaisesti lannoitteenlevitintä tai kasvinsuojeluruiskua.

Yara N-Sensor koostuu traktorin katolle asennettavasta kasvustoa mittaavasta laitteesta sekä traktorin ohjaamoon asennettavasta tietokoneesta. Ne yhdistetään toisiinsa kaapelilla. Lisäksi tietokone liitetään kaapelilla levittimen tai ruiskun ohjausyksikköön. N-Sensor-laitteisto saa gps-sijaintitietonsa pienikokoisen ja edullisen satelliittivastaanottimen kautta.

Yara N-Sensoreita on kahden tyyppisiä. ALS eli Active Light Source -malli sisältää oman valonlähteen, joten se toimii yötä päivää. Perusmalli on päiväajomalli, jonka toiminta-aika on kesällä noin aamuyhdeksästä iltaseitsemään. Molempien mallien toimintatapa on muuten täsmälleen sama.

HELENA ANTTILA-LINDEMAN ja MIKKO LINDEMAN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta joulukuun 2016 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös e-arkistostamme osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli