Huittisissa iso viljatila lähti viisi vuotta sitten yhteistyöhön sikatilan kanssa. Syntyi osakeyhtiömuotoinen Pekonilan tila. Yhteistyö on sujunut niin hyvin, että lihasikapaikat kaksinkertaistettiin viime vuoden lopulla tehdyssä laajennuksessa.

Sikatilallinen Tomi Ranta ja viljatilallinen Juha Savela ovat vanhat kaverukset nuoruudesta. Isänniksi tultuaan he ovat tehneet koko ajan yhteistyötä, ja kun Tomin tuli aika lisätä kotitilansa kasvatuspaikkoja, lähti yhteistyö uusille urille.

”Halusin laajentaa Rannan tilan 1 500 lihasian sikalaa toisella mokomalla. Juha himoitsi lietettä pelloilleen ja halusi samalla saada viljansa menemään tehokkaasti. Päädyimme perustamaan yhdessä uuden, lähemmäs 3 000 eläimen yksikön”, Tomi Ranta selvittää.

”Jos viljaa lähtee viemään kauemmas, on rahti kympin per tonni. Se on parempi saada kipata lähelle. Viljatilan pyörittäminen ilman sikalaa olisi ankeaa. Tämä on win-win-tilanne; molemmat voittavat”, Juha Savela jatkaa kuvailua yhteistyön eduista.


Juha Savela ja Tomi Ranta ovat löytäneet yhteisyrityksestä järkevän keinon laajentaa muutoin tuulisella sika-alalla.

Häilyväinen sika-ala

Lihasikoja kasvattava Pekonilan tila aloitti toimintansa vuonna 2011. Kun kaverukset alkoivat suunnitella yhteissikalaa, tilanne oli alalla kohtuullinen. Rakentamispäätöksen aikaan näkymät olivat kääntyneet huonommiksi.

Sika-alan suhdanteista huolimatta kaverukset lähtivät yhteisyritykseen. Pekonilan perustaminen maksoi 1,8 miljoonaa euroa, ja juuri valmistunut uusi investointi on samaa luokkaa.

”Nyt taas näyttää vähän paremmalta. Tämä on häilyväinen ala. Viljanhinta vaikuttaa niin paljon kannattavuuteen.”

Ennen laajennusta Savelan tilan lähes 500 hehtaarin peltojen vilja riitti yhteissikalan eläinten ruokintaan. Nyt kun viljaa kuluu noin neljä miljoonaa kiloa vuodessa, joudutaan jatkossa noin puolet siitä ostamaan.

”Uskoisin, että tarvittava määrä saadaan tästä läheltä 15 kilometrin säteellä sikalasta. Pekonila sijaitsee ihan Sastamalan ja Huittisten rajamailla. Uutta yhteistyötä yli kuntarajojen syntyy varmasti viljan ostossa”, Juha kaavailee.

VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuvat
Lue koko juttu painetusta helmikuun 2017 Eläin-liittestä. Tilaajana löydät jutun myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli