Rakentaminen on vilkastumassa ja sahoilla käy jo vilske. Salosen Sahalla varaudutaan kiireiseen vuoteen. Toisen polven sahayrittäjän valtit ovat erikoistuminen ja suhdanteiden sietokyky.

Kärköläläisen Salosen Sahan hallissa raikuu puuntyöstökoneen järeä sinfonia. Risto Salonen syöttää lankkua höyläkoneeseen, toisessa päässä Jani Virtanen ottaa seinäpaneelit vastaan, kantaa ne sitten maalauskoneelle, jossa niihin ruiskutetaan komea pinta. Maalin kuivuttua modernit paneelit ovat valmiina rakentajan noudettavaksi.

”Monet haluavat nykyisin paneelit valmiiksi käsiteltynä. Ulkovuoraukseen sekä sisäpanelointiin menee eniten valkoiseksi maalattua, mutta ovat jotkut tilanneet myös mustaa saunapaneelia”, sahayrittäjä Juha Salonen kertoo.

Salosen Sahalla höylätään, pintakäsitellään ja maalataan sisä- ja ulkopaneeleja sekä listoja. Verstaan runsas kokoelma erilaisia höyläteriä sekä asiakkaiden lukuisat paneelimallit seinälokerikossa kertovat yrityksen tuotantosuunnasta.

”Vakiopaneelia on kaikilla jälleenmyyjillä, sen takia minun on keskityttävä erikoisprofiileihin, niiden varassa on mahdollista saada katetta tavaralle.”

Salonen valmistaa alihankintana erikoistuotteita isoille yrityksille kuten Starkille, K-Raudalle, Puumerkille ja Puukeskukselle. Perusajatuksena on, että asiakkaan toiveet toteutetaan, ja mitä sahalta ei löydy, se tehdään. Isot erät ovat pienen sahan vankka tukijalka, mutta rinnalla on valmistettava myös uniikkituotteita.

”Ja kaikkihan meillä tehdään käsin, jokainen lauta kulkee ihmisen käsien läpi.”

SIRPA PALOKARI, teksti
ANTTI SARAJA, kuvat

Lue koko juttu painetusta huhtikuun 2017 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli