Lely-klubia, eli saman merkin lypsyrobotin omistajien pienryhmiä, viritellään taas aktiiviseen toimintaan. Keväällä pidettiin kiertue viidellä paikkakunnalla.

Kiertue starttasi Lahdesta. Paikalla oli yli 20 maitotilayrittäjää jakamassa kokemuksiaan ja saamassa vinkkejä omaan tuotantoonsa.

”Maitoa tuotetaan nyt noin 6700 tilalla. Ennuste on, että viiden vuoden kuluttua tuottajia on enää puolet siitä eli 3 700”, Lely-center päällikkö Jussi Savander aloitti.

Tuotetun maitomäärän ei silti ennusteta putoavan nykyisestä 2 290 miljoonasta litrasta vuodessa, pikemminkin päinvastoin.

”Nykyinen navetoiden investointitahti ei riitä korvaamaan lopettavia parsipaikkoja, se ei riitä turvaamaan maidontuotannon määrää”, Savander sanoo. Tehokkuutta tarvitaan jo olemassa oleviin navetoihin.

Savander tehostaisi tuotantoa esimerkiksi parantamalla lypsylläkäyntiaikaa. Lelyn maailmalaajuisessa tilastossa Suomessa lehmien karsina-aika, eli se, minkä ne viettävät lypsyllä, on keskimäärin seitsemän minuuttia ja 12 sekuntia. Esimerkiksi Tanskassa lypsy hoituu puoli minuuttia nopeammin. Robottia kohti voi olla enemmän lehmiä.

Tuotannon tehostaminen on kapasiteetin ja robotin optimointia.

Lämmin huuhteluvesi erottelulypsyn jälkeen

NHK-keskuksen Tilaneuvonnan tiimipäällikkö Juuso Kukkola valotti talvella kysymyksiä herättänyttä kuumavesihuuhtelusuositusta. Antibioottivahinkojen määrä on kasvanut, joten erottelulypsyn jälkeen Lely suosittelee huuhtelemaan 38-40-asteisellä vedellä. Kylmä vesi ei poista kaikkia lääkejäämiä.

”Antibioottitestit ovat tulleet tarkemmiksi vuosien varrella. Olemme muuttaneet suositusta, jotta tilalla voisi minimoida riskit. Yleensä vahingot ovat johtuneet käyttäjävirheestä, ongelma on ollut Carepenin väärä käyttötapa”, Kukkola korostaa.

Carepen on rasvaista. Jos sen käytön jälkeen lypsää liian pian, lääke ei ole ehtinyt imeytyä ja rasva jää robotin pinnoille, eikä lähde kylmällä huuhteluvedellä.

”Toinen syy on ollut, ettei ole muistettu merkitä neljännestä ummessa olevaksi. Lääke ja robotti eivät ole ongelmayhtälö, kun niitä käytetään oikein.”

Koko jutun löydät painetusta toukokuun 2018 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajille koko lehti on saatavilla myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli