Maailmalla ihastuttaa tapa, jolla suomalaiset torjuvat eläintauteja ja edistävät eläinten hyvinvointia yhdessä.

Ensi vuonna 25 vuotta täyttävä Eläinten terveys ETT ry kehittää Sikava ja Naseva -järjestelmistä entistä iskukykyisempiä työkaluja koko tuotantoketjulle. Samalla koulutetaan eläinlääkäreitä ja tuottajia.

Sikavaa ja Nasevaa kehitetään edelleen MMM:n rahoittamassa ”Alkutuotannon laatujärjestelmistä lisäarvoa maidon-, lihan ja kananmunantuotantoketjuille” -jatkohankkeessa. Sitä koordinoi projektipäällikkö Kati Kastinen, joka on ProAgria Liha Osaamiskeskuksen asiantuntija Hämeenlinnasta.

Samalla tavoitteena on luoda parempia raportteja tuotannon turvallisuudesta, puhtaudesta, eläinten hyvinvoinnista ja kertoa lääkkeiden käytön vastuullisuudesta.

ETT:n toiminnanjohtaja ELL Pirjo Kortesniemi muistuttaa, että esimerkiksi Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on hyödyntänyt Sikavan tietoja.

”Sikojen ehjä häntä on yksi näitä asioita. Vain Suomi ja Ruotsi eivät katkaise sikojen häntiä. Muissa maissa sitä tehdään, vaikka EU on sen kieltänyt. Ehjä häntä kertoo osaltaan eläimen hyvinvoinnista. EU:n Pig-hanke, missä ETT on mukana, levittää tietoa hyvistä käytännöistä ja palkitsee parhaita innovaatioita. 3 000 sian ilmajokelainen sikala sai hankkeelta kunniamaininnan, minkä ansiosta ranskalainen sikalehden päätoimittaja innostui tekemään siitä etusivun jutun ehjien häntien sikalana.”

”Nyt pitää ajaa mersu tallista ja saada viestittyä kuluttajille, mitä on jo saatu aikaan”, Kortesniemi aprikoi.

Koko jutun löydät painetusta toukokuun 2018 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajille koko lehti on saatavilla myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli