Kainuu ei ole lainkaan syrjässä, jos metsän kasvua katsoo sahurin kannalta. Kun laitetaan ruksi kartalle keskelle maamme puuvarantoja, aika lähelle Kajaania osuu.

Tämä mielessään tohti Jukka Tolonen lähteä jatkamaan isänsä sahayrittäjänä tamppaamaa polkua. Kainuun Terähuolto Oy:n toiminta-alue on jo valtakunnallinen.

”Joka puolella sahataan ja meillä kasvaa maailman parasta puuta”, toimitusjohtaja tietää.

Sahatessa ratkaisevaa on terän kunto. Huono terä syö enemmän miestä kuin puuta. Sahureilla on omia niksejään, miten sirkkelin terään saadaan sopiva jännite. Käytännössä nämä niksit eivät kovin kauaskantoisia konsteja ole.

Kainuun Terähuolto ei perusta liiketoimintaansa nikseihin tai kikkailuun, vaan tietoon ja kokemukseen, osaamiseen ja konekantaan.

”Sahaamallahan ei sirkkelin terää epäkuntoon saa, mutta takomalla helpostikin”, Tolonen huomauttaa.

Esimerkkejä on huoltoon tullut. Hyvin pidetyn vanhan sirkkelinterän haritukset käydään tarvittaessa läpi, mutta kovin kaltoin kohdeltu kannattaa laittaa kierrätykseen. Terien hinnat ovat tulleet niin paljon alaspäin, että monesti tilalle valitaan uusi kovapalaterä.

”Yli 90 prosenttia on jo kovapalateriä, pilkepuolella vielä jonkin verran haritettavia.”.

Jukka Tolonen toimii kouluttajana teränhuolto-kursseilla. Niin sanottua perinnetietoa sirkkelinterien kunnostukseen liittyy paljon, joten koulutettavaa riittää. Nuorempi sahurien sukupolvi jo paremmin uskoo, että terän huoltoon tarvitaan koneita ja ammattilaista.

”Pitäkää vaan meteliä, näitä palveluja tarvitaan”, toteaa liikkeeseen asioimaan pistäytyvä yrittäjä Sami Pyykkönen.

Hänen yrityksensä Pihakartano Oy rakentaa ja remontoi. Monenlaisia teriä tarvitaan, ja niiden pitää olla kunnossa. Kaikki työvälineiden kanssa tuhrattu aika on pois tuottavasta työstä.

Koko jutun löydät painetusta toukokuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajille koko lehti on saatavilla myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli