Antilan tilalla Lapualla investoitiin viime syksynä ensimmäisenä maatilana värilajittelijaan, jolla saa rukiin seasta torajyvät pois. Nyt lajittelua on vielä tehostettu uudella esilajittelijalla.

Torajyvä on viime vuosina ollut iso ongelma erityisesti Pohjanmaan viljelyksillä. Leipäviljassa torajyvää sallitaan maksimissaan 0,05 painoprosenttia.

”Jos kourallisessa ruista on yksi iso torajyvä, raja paukkuu. 250 gramman näytteessä se tarkoittaa yhtä rukiin jyvää isompaa torajyvää. Pienempiä, 1–2 millin kokoisia voi olla 10–12 kappaletta”, Esa Antila Maatalousyhtymä Esa, Juha ja Jaakko Antilasta kertoo.

Hänen kokemuksensa mukaan torajyvät ovat pienentyneet. Aiemmin ne olivat niin isoja, että lajittelulla ne sai pois. Nyt joukossa olevat rukiin jyvää pienemmät torajyvät aiheuttavat lajittelijalle vaikeuksia.

Siksi Antilat investoivat viime syksynä ensimmäisenä maatilana värilajittelijaan. Siinä lajittelu perustuu optiseen tunnistuslaitteistoon, kuvankäsittelyyn ja paineilmatekniikkaan.

Ensimmäisenä vuonna yli miljoona kiloa

”Ideana on, että kahdeksan kameraa kuvaa viljavirtaa. Molemmin puolin on neljä kameraa. Laite käsittelee kuvat ja vertaa niitä annettuihin arvoihin siitä, kuinka väri heijastuu. Hyvät jyvät putoavat suoraan alas, huonot muutamia millisekunteja kestävä paineilmasykäys sylkee eri lokeroon”, Juha Antila kertoo.

Laite käyttää paljon ilmaa, joten se tarvitsee vähintään 1 500 litraa minuutissa tuottavan ruuvikompressorin, jossa on kookas ilmasäiliö. Kun kerran käsitellään elintarviketuotteita, ilman laatuun kiinnitetään erityishuomiota. Käytössä on elintarvikehyväksytty öljy, öljynsuodatin ja kuivain paineistetun ilman kosteudenpoistoon.

Ensimmäisen käyttövuoden aikana lajittelijalla on ajettu yli miljoona kiloa. Omien rukiiden lisäksi Antilat tarjoavat palvelua muidenkin sadoille. Pelkästään omaan käyttöön investointi ei olisi kannattanut.

Lue koko juttu painetusta syyskuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli