Muutamaa päivää ennen uudenvuoden rakettien paukkumista Mäkitalon sikatilan ohjaksiin tarttui uusi sukupolvi. Sukupolvenvaihdos sujui mallikkaasti – niin taloudellisesti kuin henkisestikin.

Mäkitalon tilan tuvassa Koskella on talven ensimmäisillä pakkasilla lämmin tunnelma. Tuntuu kuin olisi saapunut yhtä köyttä -yhdistyksen kokoukseen. Tilasta luopuneet Hannele ja Martti Mäkitalo ja uudet yrittäjät, Ilkka ja Johanna Mäkitalo, vaihtavat päivän kuulumisia kahvipöydän ääressä ja vähän väliä tuvan täyttää iloinen nauru. Tunnelmasta on helppo päätellä, että uuteen tilanteeseen on valmistauduttu vuosia eikä henkisiä lukkoja ole jäänyt kummallekaan osapuolelle.

”On helppo alkaa yrittäjäksi, kun olen saanut olla mukana tilan päätöksenteossa jo monta vuotta”, Ilkka Mäkitalo perustelee.

”Kaikki ratkaisut ja investoinnit viimeisen viiden vuoden aikana on mietitty yhdessä sukupolvenvaihdosta ajatellen”, Martti Mäkitalo täydentää.

Johanna Mäkitalo myöntää, että silti vähän jännittää.

”Hyvillä mielin aloitamme yrittäjyyden, vaikka välillä mietityttää, kuinka kaikesta selviämme. Onneksi tukena on perheistä ja ystävistä muodostuva verkosto. On mukava alkaa yrittäjäksi, kun tila on hyvässä kunnossa eikä tarvitse lähteä tyhjästä”, Johanna hymyilee.

Vapaaporsitus on toiminut hyvin Mäkitalon emakkosikalassa.

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty

Henkinen valmistautuminen sukupolvenvaihdokseen alkoi jo vuonna 2014, kun Ilkka lähti opiskelemaan agrologiksi Mustialaan. Hänen kolme vanhempaa sisartaan olivat hankkineet muut ammatit jo aikaisemmin.

Omistajanvaihdoksen tarkka ajankohta määräytyi lopulta luopumistukilain loppumisen vuoksi viime vuoden viimeisiin päiviin. Martti ja Hannele ovat nyt 58-vuotiaita ja täyttivät siten luopumistuen saamisen ehdot, vaikka luopumistukea aletaankin maksaa heille vasta 60-vuotiaina. Siihen asti molemmat voivat työskennellä vapaasti maatilalla tai tilan ulkopuolella. Kun luopumistuen maksaminen alkaa, saa muita tuloja olla korkeintaan 730 euroa kuukaudessa.

”Kaksi vuotta sitten päätimme sukupolvenvaihdoksen ajankohdan. Sen jälkeen asiasta keskusteltiin koko perheen kesken ja järjestely sopi kaikille lapsille. Avoimuus sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa on tärkeää”, Hannele Mäkitalo tähdentää.

”Tilanne on hyvä, kun koko perhe on hyvissä väleissä keskenään”, Ilkka komppaa äitiään ja kiittelee samalla sisaruksiaan ymmärtävästä suhtautumisesta jatkamishalujaan kohtaan.

Ilkalle maatalous oli päivänselvä valinta, sillä ala on kiinnostanut lapsesta asti. Liekö Kosken ilmastossa jotain erikoista, kun samalta lukioluokalta lähti useampi nuori maatalousoppiin, heidän joukossaan myös yrittäjäkumppani Johanna. Kesällä 2014 Johanna suoritti maatilaharjoittelun Mäkitalon tilalla. Nuorten tiet kohtasivat jälleen Mustialassa ja häitä tanssittiin viime syksynä.

Ilkka (24) on nyt lopputyötä vaille valmis AMK-agrologi. Kotitilan lisäksi hän ei ole juuri ehtinyt muihin töihin harjoittelujaksoja lukuun ottamatta. Johanna (24) on jo valmistunut agrologiksi ja työskentelee kesän loppuun asti Luonnonvarakeskuksella Jokioisissa.

Lue koko juttu tammikuun 2019 painetusta Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli